Monumentenfietstocht Progressief Ermelo

geplaatst in: 1997 | 0

Progressief Ermelo organiseert op dinsdagavond 2 september een monumentenfietstocht. De tocht voert langs een twintigtal panden die op dit moment (nog) op de Ermelose monumentenlijst staan. Progressief Ermelo wil met haar politieke fietstochten eens op een andere manier stil staan bij plaatsen die in het politieke nieuws zijn.

Een reden om de fietstocht in de maand september te houden is dat het een jaar geleden is dat de monumentenlijst door de gemeenteraad werd vastgesteld. PE heeft geconstateerd dat er nog weinig gedaan is om de schoonheid van het Ermelose cultuurgoed onder de aandacht van de burger te brengen. Veel mensen komen dagelijks langs monumentale gebouwen, zonder iets van de historische achtergronden te weten. Een andere aanleiding om PE’s tweede politieke fietstocht nu te houden, is het feit dat de gemeenteraad zich twee dagen later zal uitspreken over de bezwaren die door eigenaars van een aantal monumentale panden zijn aangetekend. PE zal tijdens de tocht aandacht aan deze kwestie besteden en informatie over de achtergrond verstrekken. De voors en tegens zullen ook belicht worden door een tweetal direct belanghebbenden: een bewoner van een monumentaal pand en een vertegenwoordiger van Veldwijk.

Inwoners van Ermelo die eens op een andere manier tegen hun dorp willen aankijken, worden van harte uitgenodigd om aan de fietstocht deel te nemen. Op de route liggen ondermeer de Hoge Riet, de Oude kerk, de Immanuelkerk, de Kerklaan, het NS Station en de Wissel op het terrein van Veldwijk. De laatste halte is de Rietzoom aan de Hortensialaan. Bij een zestal panden wordt uitgebreider stil gestaan en uitvoerig over de historische waarde en achtergronden verteld.

De politieke fietstocht wordt gehouden op dinsdag 2 september. De tocht duurt twee uur van 19.30-21.30 uur. Startpunt is het pleintje voor het gemeentehuis. Er zijn geen kosten aan verbonden. Deelnemers krijgen een brochure met de route en achtergrondinformatie. Ook krijgen zij een consumptie aangeboden.