EINDELIJK: de vervuiler gaat betalen

geplaatst in: 2000 | 0

Na jarenlang wikken en wegen is de Ermelose gemeenteraad eindelijk akkoord gegaan met de invoering van tariefdifferentiatie voor de afvalstoffenheffing, kortweg Diftar genoemd. Dat betekent dat de Ermelose huishoudens vanaf 1 juli 2001 gaan betalen naar de hoeveelheid afval die ze aan de weg zetten. Momenteel betaalt iedereen nog evenveel. De burger gaat betalen naar het aantal keren dat de groene of grijze container aan de weg gezeg wordt. Om dit na te kunnen gaan, komt in elke container een chip. Met dit systeem, dat al in 40 gemeenten wordt toegepast, wordt bereikt dat de kosten voor inzameling en verwerking van afval eerlijker wordt verdeeld. De verwachting is dat op den duur minder afval wordt aangeboden en dat is goed voor ieders portemonnee. Als mensen meer glas in de glascontainer gaan doen en oud papier naar OPA, zal er minder in de grijze container terechtkomen. Progressief Ermelo heeft altijd geijverd voor de invoerting van de tariefdifferentiatie. Al in 1994 stond het in het verkiezingsprogramma. PE is uitermate tevreden met het feit dat het er nu (eindelijk) komt.