Nederlaag roept vragen op

geplaatst in: 2002 | 0

Raads- en bestuursleden hebben de afgelopen dagen naar een verklaring voor de onverwachtse nederlaag gezocht. Heeft het te maken met de landelijk trend? Dat zou kunnen, want de achterbanpartijen PvdA en D’66 hebben landelijk verloren. Aan de andere kant: dit is Ermelo en geen Den Haag. Ligt het aan de plaatselijke situatie en in het bijzonder aan Diftar? Dat zou kunnen, want er is veel commotie geweest rond Diftar. Aan de andere kant: Diftar is een succes gebleken. Minder afval en 2/3 van de Ermeloërs zijn goedkoper uit. Zijn de kiezers ontevreden over de prestaties van PE in de afgelopen 4 jaar? Dat lijkt onwaarschijnlijk, want het grootste deel van het verkiezingsprogramma is gerealiseerd.

Aan de andere kant is het wel zo dat PE een weinig zichtbare portefeuille heeft bekleed in het college van B&W. Een wethouder van onder meer financiën en personeel en organisatie levert een belangrijke bijdrage binnen het gemeentehuis. Dat is daarbuiten niet altijd zichtbaar. Is de koers van Progressief Ermelo niet progressief genoeg geweest? Lijkt onwaarschijnlijk, want de winst van de zetel ging naar het CDA en niet naar de SP. Waarschijnlijk hebben alle voorgaande punten een rol gespeeld.