Jeugdbeleid: meer regie gemeente nodig

geplaatst in: nieuws | 0

De langverwachte evaluatie van het jeugdbeleid stond op de agenda van de raadsvergadering van 29 juni 2005. Goed dat die er eindelijk was, want al gaan er veel zaken goed, uit de evaluatie bleek dat er ook nog genoeg werk aan de winkel is. De gemeente heeft onvoldoende de regie op het jeugdbeleid…

De basis van het jeugdbeleid, zoals consulatiebureau, peuterspeelzaalwerk, speel- en sportplekken in de wijk, gaat goed. Maar er zijn zo veel instellingen actief in het jeugdwerk (jongerencentrum, bureau jeugdzorg, maatschappelijk werk, scholen, politie, etc.) dat het overzicht op wat er allemaal gebeurt onvoldoende is. “Waar zit er overlap en waar mist er iets?”, zo stelde PE-raadslid Aline Verhoef tijdens de raadsvergadering. Progressief Ermelo vindt dat er meer resultaatgerichte afspraken met de uitvoerders van het jeugdwerk moeten worden gemaakt en dat er beter inzicht moet komen in de behoeften van jongeren en wat er aan voorzieningen voor de jeugd wordt geboden. Speciale aandacht is gevraagd voor het betrekken van jongeren bij het maken van (gemeentelijke) plannen. De ervaring leert dat jongeren best willen meepraten als het gaat om zaken die hen direct raakt.