School moet bijdrage zwemmen innen

geplaatst in: 2005 | 0

In de raadsvergadering van 22 september bleek een meerderheid van de raad geen € 16.000,- over te hebben om de problemen met het innen van de eigen bijdrage van het schoolzwemmen op te lossen. De scholen moeten nu zelf voor een oplossing zorgen.

Een jaar geleden kon het schoolzwemmen voor Ermelo behouden blijven, nadat eerst leek dat het in de bezuinigingen zou sneuvelen. Er werden een aantal wijzigingen doorgevoerd. Uit de evaluatie bleek dat iedereen tevreden is over de nieuwe werkwijze. Er is echter een probleem met de eigen bijdrage: niet alle ouders betalen deze.

De geplande bezuiniging wordt daarom niet volledig gehaald. Wat te doen? Het college gaf de raad de keuze uit verschillende opties: de school int de bijdrage, de gemeente int de bijdrage, het schoolzwemmen afschaffen of de eigen bijdrage afschaffen en een andere dekking voor die € 16.000,- vinden. Progressief Ermelo vindt schoolzwemmen belangrijk. Het is een goede vorm van bewegingsonderwijs en het biedt kinderen die nog geen diploma hebben de kans die alsnog te halen. Daarom koos PE voor de optie om de eigen bijdrage af te schaffen. Helaas was een meerderheid van de raad (11 van de 21 stemmen) voor de optie om de school de eigen bijdrage te laten innen. De school moet echter wel het volledige bedrag aan de gemeente betalen. PE vindt dat het probleem hiermee bij de scholen wordt gelegd, terwijl de scholen in de nieuwe opzet van het schoolzwemmen al veel inzet hebben getoond. Niet terecht. Ook de gemeente(raad) moet haar verantwoordelijkheid nemen als ze schoolzwemmen belangrijk vindt. Het wachten is nu op een reactie van de scholen.