schrappen vloekverbod uit apv

geplaatst in: 2008 | 0

uit het Ermelos Weekblad van 23 december 2008 

ERMELO – Waarom wil het college het vloekverbod uit de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) schrappen, terwijl in het voorjaar nog voor het tegendeel werd gepleit. Dat vroegen alle raadsfracties zich vol verbazing af.

Burgemeester Wiert Omta pareerde: "u als gemeenteraad gaat over de verordeningen. Dan kom ik op het punt dat uzelf heeft neergeschreven. Namelijk het terugbrengen van regeltjes in de APV. Wat het vloekverbod betreft, het college is geen voorstander van vloeken. Het vloekverbod is echter niet te handhaven, daar hebben we geen grip op. Het was zelfs in 1904 dat iemand voor het laatst is bekeurd voor vloeken." Al hoefden de raadsleden nog geen harde uitspraak te doen, voor de VVD, Progressief Ermelo, de Dorpspartij en Gemeentebelang was het in april al een uitgemaakte zaak dat het vloekverbod mag worden geschrapt. Frans Snoek (SGP) is er nog steeds vierkant tegen. Hoe de uitslag uitpakt is afwachten. "Ik ben wel benieuwd wat het CDA doet. Maar ik denk dat ze met het college meegaan." Esther Heutink (CDA) vindt vooralsnog de handhaafbaarheid niet voldoende grond om het vloekverbod te schrappen. "Als je alleen artikelen in de APV laat staan die je kunt handhaven, dan verlies je veel aan inhoud. Respectvol taalgebruik stimuleren is heel belangrijk. Het gaat er om wat je voor signaal afgeeft. Schrap je het vloekverbod, geef je dan niet het signaal af dat vloeken oké is?"