CDA verliest fors

geplaatst in: 2010 | 0

Ermelo’s Weekblad, 4 maart 2010

De Ermelose kiezer heeft genadeloos afgerekend met het CDA. De partij moet twee zetels inleveren en komt daarmee op vijf. De verslagenheid was groot in het CDA-kamp. Er was rekening gehouden met een verlies, maar niet zo fors. “Het voelt rot”, had lijsttrekker Jan van den Bosch getekend voor zes zetels. “Hoewel we nog steeds de grootste partij zijn, overheerst nu een gevoel van teleurstelling.” Een van de winnaars is Progressief Ermelo (PE), omdat de partij haar vier zetels zag geprolongeerd. Het bewijs dat PE als tweede grootste partij een blijver is. Vier jaar terug werd immers nog geringschattend gereageerd op de zetelwinst, al zou die toe te schrijven zijn geweest aan de fusie met de SP. Werd PE toen buiten de coalitie gehouden, deze keer kunnen ze niet om de partij heen.

 

Absolute winnaars van de verkiezingen zijn echter de SGP en de Dorpspartij Ermelo. Met elk twee zetels boekten beide partijen honderd procent winst. De winst van de SGP is te danken aan het vernieuwende geluid van Leo van der Velden. “Eddy Bilder is de eerste die mij feliciteert”, was hij blij het succes met zijn voorbeeld te delen. ”Zijn manier van leiding geven wil ik doorzetten via de SGP. Op diezelfde pragmatische en toegankelijke manier. Want de kloof tussen politiek en burger moet dicht. Niet alleen voor onze eigen achterban, maar voor heel Ermelo.” Euforie heerste ook bij de Dorpspartij. Wouter Vogelsang: “Fantastisch, honderd procent winst binnen vier jaar. We hebben er ook keihard voor gewerkt en het resultaat staat.” De ChristenUnie was ontgoocheld. ‘Vriend en vijand’ hadden een zetel winst voorzien voor de partij. Ruud van Eijle: “Eerlijk is eerlijk, we hadden gehoopt er een zetel bij te krijgen. Aan de andere kant is het mooi dat we het zetelaantal van drie hebben kunnen behouden.” VVD-lijsttrekker Esther Verhagen waagde zich niet aan verwachtingen of voorspellingen. “Ik wacht rustig af”, zei ze halverwege de avond. “Maar op het moment zijn we wel de enige coalitiepartij die groeit.” Uiteindelijk behield de VVD haar zetelaantal van drie. De uitslag betekende voor Gemeentebelang het behoud van twee zetels. Bart van der Knaap had op een zetel meer gehoopt, gezien de inzet van de partij de afgelopen vier jaar. “Daar hebben we toch constructief aan gewerkt met bijvoorbeeld de starterleningen, de onderwijsvoorstellen en de ideeën voor sport.” Net als vier jaar terug vallen de GDU en Groep Hop buiten de boot. Al zagen beide partijen hun stemmenaantal groeien, een zetel zat er niet in. Het opkomstpercentage was iets meer dan zestig procent, vijf procent minder dan in 2006.