‘Het wachten is op een ongeluk’

geplaatst in: Algemeen | 0

De Stentor, door Paul Hartman, 12 februari 2011 – Stank, lawaai, overlast, levensgevaarlijke situaties. De familie Van der Veer uit Ermelo is helemaal klaar met het vrachtverkeer dat dagelijks over bedrijventerrein Kerkdennen dendert. Zij heeft de gemeente verzocht maatregelen te treffen. Van der Veer legde zijn verhaal afgelopen donderdag voor aan de Ermelose gemeenteraad. Volgens de Ermeloër is het nu of nooit. Het bedrijf Brinky Food Trading, dat is gevestigd op het bedrijventerrein, staat namelijk op het punt zijn activiteiten uit te breiden met als gevolg dat de verkeersdrukte in het gebied intensiveert. “Het wachten is op een ongeluk. We krijgen te maken met chauffeurs die in beschonken toestand in hun voertuig stappen. Dat zorgt voor levensgevaarlijke situatie. Daarnaast gebeurt het meer dan eens dat de motor van een vrachtauto blijft draaien. Dat zorgt voor geluids- en stankoverlast. Als we Brinky vragen er iets aan te doen, dan geeft het bedrijf niet thuis.” De Ermelose familie heeft naar eigen zeggen bij alle overheidsinstanties aangeklopt, in de hoop dat de overlast wordt aangepakt. “We worden keer op keer van het kastje naar de muur gestuurd. De politie en de gemeente beweren dat ze niets kunnen doen, terwijl de provincie zegt dat we onze bezwaren bij de gemeente neer moeten leggen. Nergens vinden we een luisterend oor.” De raadsleden toonden zich verrast door de roep om hulp van de familie Van der Veer. “Wat is de gemeentelijke lijn? Hoe pakken we dit aan?”, vroeg VVD-fractievoorzitter Hans de Hans aan het college. Progressief Ermelo ging nog een stapje verder. “We delen de bezwaren van Van der Veer en we vinden dat er gezocht moet worden naar een oplossing”, aldus partijleider Aline Verhoef. Volgens burgemeester Wiert Omta is dat makkelijker gezegd dan gedaan. “Een aantal jaar geleden is er gezocht naar een locatie voor een speciale parkeerplaats voor vrachtauto’s. Die zoektocht heeft niets opgeleverd. We moeten dus verplicht terugvallen op handhaving. Maar dat is bijzonder lastig. De vrachtwagens mogen immers op Kerkdennen worden geparkeerd en tegen geluidsoverlast kunnen we niet optreden. Dat is vergunningstechnisch allemaal in orde. Een oplossing is absoluut nodig, maar ik zie die nog niet.” Industrieterrein Kerkdennen is al langer een zorgenkindje van het gemeentebestuur. Begin vorig jaar opperde de Ermelose SGP-fractie om Kerkdennen een nieuwe invulling te geven. Zware industrie moest worden vervangen door lichte industrie. Hierbij moest worden gedacht aan kleine zaakjes, zoals supermarkten, sportscholen en restaurants. Het voorstel werd gesteund door meerdere fracties maar wist desondanks geen meerderheid te behalen. Momenteel wordt gewerkt aan de nieuwe structuurvisie. Daarin komt Kerkdennen opnieuw aan bod.