Discriminatie niet-gelovigen

geplaatst in: Algemeen | 0

De Stentor, 4 juni 2011 – De Gereformeerde Gemeente Ermelo gaat zestien nieuwe appartementen bouwen aan de Hanengewei die zij wil vullen met geloofsgenoten. Dat is slecht gevallen bij verschillende gemeenteraadsfracties. Desondanks hadden zij geen andere keus dan akkoord te gaan met het plan. “We kunnen niks doen”, zei wethouder Jan van den Bosch.

“De Gereformeerde Gemeente discrimineert niet-gelovigen”, bulderde Wouter Vogelsang, fractievoorzitter van Dorpspartij Ermelo. “Iedereen moet intrek kunnen nemen in de nieuwe appartementen. De levensbeschouwelijke achtergrond van een huurder mag geen rol van betekenis spelen. Temeer omdat we de komende jaren maar een beperkt aantal woningen mógen bouwen.” Ook de fracties van Gemeentebelang en Progressief Ermelo (PE) krabden zich achter de oren. “Het kan natuurlijk niet zo zijn dat de woningen enkel bestemd zijn voor gelovigen”, zei PE-lid René Arts.

Het was nota bene VVD’er Hugo Weidema, een collega-raadslid, die de bovengenoemde fracties uitlegde waarom de Gereformeerde Gemeente geen strobreed in de weg kan worden gelegd. “De woningen worden gebouwd door een particuliere partij. Het staat de Gereformeerde Gemeente vrij om zelf te bepalen wie de woningen mag betrekken.”

Wethouder Jan van den Bosch beaamde de woorden van Weidema. “Het enige wat wij als gemeente kunnen doen, is zorgen dat de Gereformeerde Gemeente rekening houdt met de bindingseisen. Nieuwe bewoners moeten een economische of maatschappelijke binding hebben met Ermelo.”