Ermelo trapt op rem

geplaatst in: Algemeen | 0

De Stentor, 4 juni 2011De Sociale Dienst Veluwerand (SDV) is hard op de vingers getikt door de Ermelose gemeenteraad. De meerderheid van de fracties weigerde het nieuwe beleidsplan van de SDV goed te keuren. In plaats daarvan draagt de Ermelose raad de sociale dienst op een nieuw meerjarenplan op te stellen.

Hetgeen de partijen het meest tegen het hoofd stoot is dat de SDV weigert te snijden in haar eigen apparaat. De organisatie loopt al meerdere jaren tegen tekorten aan die aangevuld moeten worden door de gemeenten Harderwijk, Ermelo en Zeewolde. De Ermelose gemeenteraad is van mening dat de SDV de indruk wekt geen verantwoordelijkheid te willen dragen voor financiële missers. En uit het beleidsplan blijkt geen verandering, zo stellen de partijen.

Progressief Ermelo (PE) was de enige fractie die in de bres sprong voor de sociale dienst. “De tekorten zijn grotendeels het gevolg van de economische crisis”, zei PE-lid Alex Kleijnen. “Meer mensen zijn werkloos geworden waardoor de SDV meer uitkeringen heeft moeten verstrekken.” Wethouder Laurens Klappe bevestigde dit. Hij stelde verder dat Ermelo weinig kan doen aan de tekorten. “De mensen aan wie de SDV een uitkering verstrekt, hebben daar simpelweg recht op. Daar doen wij niets aan.” De gemeenteraad wil dat de SDV kritischer kijkt naar de eigen bedrijfsvoering en heeft de organisatie opgedragen nog dit jaar met een nieuw beleidsplan te komen.