Ondersteunen minima- Alex Kleijnen

geplaatst in: Algemeen, En dat vind ik | 0

Veel mensen maken zich zorgen. Is de euro nog te redden? Hoe gaat het met de pensioenen? Kan ik mijn werk behouden? Vind ik nog ergens een baan?

Daarbij is het leven duurder geworden. Het verplicht eigen risico ziektekosten is van 170 naar 220 euro gegaan. De inkomensgrens om voor bijzondere bijstand in aanmerking te komen is door het kabinet aangescherpt. Minder mensen kunnen daardoor een beroep doen op ondersteuning. Daar kan de gemeente niets aan doen. Maar de bezuinigingen stapelen zich wel op. Vooral de minst draagkrachtigen zijn getroffen.

Ik vraag aandacht voor één groep in het bijzonder: de mensen met een psychiatrische ziekte. Het merendeel van deze mensen behoort tot de minima. Vanaf 2012 moeten zij per jaar 200 euro betalen voor ambulante behandeling. Dat heeft Den Haag ook bepaald. Voor mensen met een lichamelijke ziekte geldt dit trouwens niet. Dat is raar. Waarvoor dit onderscheid? Alsof het hebben van een psychiatrische ziekte minder erg is. Ik vind het ongepast.

Als het aan mij ligt, gaat onze sociale dienst niet moeilijk doen en worden deze mensen geholpen. Want stoppen met de behandeling is geen alternatief.