PE steekt handen uit de mouwen bij de Voedselbank

geplaatst in: 2013, Algemeen | 0

Progressief Ermelo bracht vorige week een werkbezoek aan de stichting Voedselbank Harderwijk. Iedere vrijdag worden daar, in een grote bedrijfshal aan de Nobelstraat, voedselpakketten klaargemaakt.

Deze noodhulp is bestemd voor die huishoudens in Harderwijk, Ermelo en Putten die te weinig geld hebben om zelf in hun dagelijks levensonderhoud te voorzien. Even voor de goede orde: nu niet denken dat de pakketten vergelijkbaar zijn met wat u en ik gemiddeld zo bij de supermarkt in ons winkelwagentje stouwen. Het is aanvullend rantsoen. Geen luxe.
Organisatorisch is het trouwens steeds weer een kunst voor de Voedselbank om voldoende artikelen op voorraad binnen te krijgen want ook de leveranciers kopen steeds scherper in waardoor er weinig(er) voedsel overblijft. Wat dat betreft zijn de mensen van de Voedselbank blij met ieder initiatief, iedere toezegging en steunactie. Er moet immers zogezegd brood op de schappen anders valt er niets te vergeven.
Op dit moment geeft de Voedselbank wekelijks 157 pakketten uit terwijl dat er in oktober vorig jaar zo’n 70 waren. In een half jaar tijd is de behoefte dus meer dan verdubbeld! In Ermelo ontvangen nu circa 50 huishoudens deze ondersteuning. En door de aanhoudende economische crisis stijgt het aantal nog wekelijks.

Voor de fractie van PE was het met recht een werkbezoek: Samen met de aanwezige vaste vrijwilligers van de Voedselbank werd er een paar uur flink doorgetrokken om de noodhulp voor die week te verzorgen. Indrukwekkend om mee te maken. Een mens wordt er bescheiden van.

Het werk van de stichting draait louter op vrijwilligers. Door de afdrachten van overschotten uit de levensmiddelenbranche, giften en bijdragen vanuit kerken en organisaties kan dit belangrijke werk worden verricht. Eigenlijk zou het niet nodig moeten zijn in een land als het onze, maar het blijkt wel hard nodig!. Er zijn gezinnen die op of onder de armoedegrens leven, er zijn ouderen die niet rond kunnen komen, er zijn mensen die tijdelijk geen inkomen hebben. De Voedselbank verdient daarom ons aller respect, solidariteit en dus ook politieke steun.