Week van de Jeugdzorg Gelderland

geplaatst in: 2013, Algemeen | 0

Afgelopen week was het de Week van de Jeugdzorg Gelderland en konden Gelderse bestuurders, politici en ambtenaren een dagje meedraaien bij hulp aan kinderen, jongeren of hun ouders. Als raadslid had ik mij aangemeld bij GGz Centraal Fornhese in Ermelo, waar jongeren vanaf de hele Veluwe komen voor een medisch psychiatrische behandeling.

 

Woensdag  13 november heb ik in de morgen meegelopen in kliniek De Rietschans, voor deeltijd- en klinische behandeling, en ’s middags mocht ik aanwezig zijn bij de gesprekken van het behandelprogramma Planbare Zorg 12-23 jaar. Voor iemand zonder achtergrond in de psychiatrische zorg was dit een indrukwekkende en intensief beleefde dag.
Tijdens contacten met de jongeren viel mij op dat zij zo ‘gewoon’ overkomen; net als de jongeren die wij overal om ons heen zien. Dit maakt het volgens de psychiater en de verpleegkundigen vaak ook zo moeilijk om de omgeving er van te overtuigen dat het jongeren zijn die echt psychiatrische behandeling en al dan niet medicijnen nodig hebben en niet enkel ‘eens flink aangepakt’ moeten worden. Dit is iets wat de ouders van deze jongeren toch vaak voor de voeten gegooid krijgen.
Helaas is het vaak zo dat er eerst lang doorgemodderd wordt met goed bedoelde opvoedkundige hulp en therapeutische gesprekken, terwijl het voor deze kinderen zo veel beter zou zijn als hun psychiatrische problemen al zo vroeg mogelijk opgespoord zou worden zodat zo spoedig mogelijk begonnen kan worden aan de juiste medische behandeling. Dit zou ernstigere problemen op latere leeftijd kunnen voorkomen.

Wij staan voor een grote verandering staan op het gebied van de Jeugdzorg, deze zal immers vanaf 2015 onder de verantwoordelijkheid van de gemeente gaan vallen. Het is daarom van het grootste belang dat wij zorgen dat het voortaan zo is dat wanneer ouders met hun kind aankloppen voor hulp, er door een team van deskundigen waarin ook de psychiatrie vertegenwoordigd is, gekeken wordt wat het kind nodig heeft. Dus niet dat er eerst eens dit en misschien daarna nog eens dat geprobeerd gaat worden voordat men misschien uiteindelijk uitkomt bij de diagnose dat er psychiatrische behandeling nodig is.
Het stellen van een duidelijke indicatie aan het begin van het traject door de huisarts lijkt de meest logische route. Hij of zij kan het kind doorverwijzen naar precies die behandelaar waar het kind het beste behandeld kan worden. Dit is in de allereerste plaats het beste voor het kind, maar het zal er ook voor zorgen dat het geld voor de behandelingen zo effectief en efficiënt mogelijk besteed wordt.