Kennismakingsbezoek aan de Sociale Dienst Veluwerand (SDV)

geplaatst in: 2014, Algemeen | 0
Afdeling demontage van het Participatiehuis van de SDV

Donderdag 8 mei was er voor de (nieuwe) gemeenteraadsleden gelegenheid nader kennis te maken met de SDV en haar werkwijze.
Voor Progressief Ermelo waren Anneke Knoppert, Alex Kleijnen en Bea van ’t Hul aanwezig.
De medewerkers van de sociale dienst hadden een interessant interactief programma samengesteld.

Na een eerste presentatie over de komende Participatiewet en het Gildenetwerk waren we te gast bij presentaties van de afdeling Intake en Handhaving. Twee gedreven medewerkers legden uit hoe een intake verloopt om een bijstandsuitkering aan te vragen en op welke wijze zij uitkeringsfraude te lijf gaan.
Bijzonder was om kort kennis te maken met een groep nieuwe Nederlanders tijdens een taaltraining; een gevorderden groep die zich verder bekwaamt in het Nederlands om hun kans op o.a. de arbeidsmarkt te vergroten. Mooi te horen hoe bijvoorbeeld een jonge vrouw, pas 10 maanden in Nederland,  zich de taal al zo eigen heeft gemaakt.
Tot slot hebben we een rondleiding gehad in het “Participatiehuis” aan de Gelreweg in Harderwijk. In dit gebouw vinden verschillende activiteiten plaats voor mensen met een, om welke reden dan ook,  grote afstand tot de arbeidsmarkt. Zij kunnen hier verschillende trainingen, werkzaamheden en creatieve bezigheden doen om weer een ritme op te bouwen, onder de mensen te komen en zich te bekwamen richting een vorm van (vrijwilligers)werk.

Als raadsleden van Progressief Ermelo zijn we benieuwd naar de “klanten” ervaringen van de diensten van de SDV. Wilt u deze met ons delen, e-mailt u dan naar b.vanthul@ermelo.nl en we nemen z.s.m. contact met u op.