Bezigheden buitenshuis

geplaatst in: Algemeen | 0

Regelmatig schrijft een van de (steun)fractieleden over zijn of haar ervaringen bij Progressief Ermelo. Deze week is dat Alex Kleijnen, raadslid sinds 2010.

Naast het ‘gewone’ raadswerk van (veel) lezen, overdenken, informatie opzoeken, overleggen en vergaderen, ben ik dezer dagen aardig druk buitenshuis geweest. Zo was ik vorige week samen met mede raadslid Anneke Knoppert op een studiebijeenkomst te Utrecht in het kader van de Millennium Gemeente campagne “Think Global, Act Local”  Kortweg gezegd ging het over bestrijding van armoede, duurzaam/groen beleid en eerlijke handel. Moeilijk om in een paar woorden uit te leggen. Maar het komt er op neer dat lokaal gedrag en beleid wel degelijk van betekenis is voor de grote buitenwereld. Niet afwachten wat internationale conferenties en verdragen brengen. Dat duurt zó lang. Het moet feitelijk van onderop komen. Je zou ook kunnen zeggen: verbeter de wereld, begin lokaal. Dat is misschien nog de beste samenvatting.
Afgelopen vrijdag was ik te gast bij de Voedselbank Harderwijk – Ermelo – Putten. Wat was namelijk het geval?

 

De voedselbank was door de Nederlandse voedsel- en warenautoriteit gecontroleerd en ontving het certificaat van “veilige voedselbank”. Dat wil zeggen dat men de zorg voor de voedselproducten goed voor elkaar heeft en dat de klanten erop kunnen vertrouwen dat de veiligheid van het voedsel dat zij krijgen aangeboden, gewaarborgd is.
Een feestje waard. Daarom had het bestuur van de Voedselbank sponsoren, donateurs en steunpilaren uitgenodigd. Waaronder dus Progressief Ermelo. Wist u dat er in Nederland wekelijks  97.000 monden worden gevoed door de voedselbanken? Dat is een volle Kuip (Feyenoord) en Arena (Ajax) bij elkaar. Dat is wel iets om bij stil te staan. En dat werk gebeurt allemaal door vrijwilligers. Niemand krijgt betaald.
Namens PE heb ik de complimenten overgebracht aan bestuur en medewerkers.

Verder heb ik, met hulp van steunfractielid Sasja Amelunxen, me opnieuw beziggehouden met het onderwerp ‘legeskosten kinderopvang’. Het hele dossier nog eens doorgespit en vervolgens schriftelijke vragen gesteld aan het college. We willen nu toch het naadje van de kous weten. Want 580 euro aanmeldingskosten als gastouder is een boel geld.

En vandaag was ik samen met Jaantje Vink, ook steunfractielid, op afspraak bij Gerrie Faber, mantelzorgconsulent. We zijn namelijk bezig met een ‘veldonderzoek’. We verzamelen informatie uit de praktijk om zodoende (beter) te begrijpen hoe het in Ermelo met de zorg en ondersteuning voor dementerenden en hun mantelverzorgers is gesteld. Omdat ook de fractie van de CU met dezelfde plannen rondliep, doen we dat in gezamenlijkheid.