Voorbeschouwing

geplaatst in: Algemeen | 0

Regelmatig schrijft een van de (steun)fractieleden over zijn of haar ervaringen bij Progressief Ermelo. Deze keer is dat Alex Kleijnen, raadslid sinds 2010.

De vakantie zit er weer op. Met het hele gezin waren we in het verre oosten. We hebben het daar goed gehad. Maar nu moeten de knoppen omgezet.Volgende week immers start het raadswerk weer.

Op onderwerpen in het sociale domein, waarover ik namens de partij woordvoerder mag zijn, wachten belangrijke zaken. In essentie gaat het erom of de gemeente haar inwoners adequaat weet te ondersteunen bij voorkomende niet-medische zorg- en hulpvragen.
Want dat is zoals jullie weten vanaf dit jaar de verantwoordelijkheid van de gemeente.

 

Het betekent dat mensen die het zelf niet meer bolwerken en niet kunnen terugvallen op een netwerk, mogen rekenen op de gemeente. Denk aan hulp bij het zelfstandig kunnen blijven wonen en/of het maatschappelijk kunnen blijven meedoen.

Voorzieningen zoals huishoudelijke ondersteuning, begeleiding en dagopvang zijn dan nodig. Maar ook aan mantelzorgondersteuning, het persoonsgebonden budget of aan beschermd wonen zal behoefte zijn. En bij jeugdigen en hun gezinnen gaat het bijvoorbeeld om het bieden van opvoedingsondersteuning.

Hoe gaat dat allemaal? Komt de gemeente uit met haar budgetten? Hoe zit het met de betaalbaarheid van de eigen bijdrage? Op zulke zaken wil ik mij de komende tijd focussen, want PE wil een sociaal en zorgzaam beleid waargemaakt hebben.
Me dunkt, uitdaging genoeg. Aan de slag!