Ruimte voor vluchtelingen

geplaatst in: Algemeen | 0

Regelmatig schrijft een van de (steun)fractieleden over zijn of haar ervaringen bij Progressief Ermelo. Deze keer is dat Anneke Knoppert, raadslid sinds 2012.

Het is geen vraag meer of we in Nederland vluchtelingen moeten opvangen maar hoe we dat gaan doen. Lang is gedacht dat het allemaal wel in de eigen regio gedaan kon worden, maar het tegendeel is inmiddels wel bewezen. Dagelijks stromen er vele vluchtelingen de Europese grenzen over en ook in Nederland arriveren steeds meer mensen die het gevaar, de ellende en het ontbreken van een toekomst voor zichzelf en hun kinderen ontvlucht zijn. En wie zijn wij om ze dat kwalijk te nemen? Zouden wij niet hetzelfde gedaan hebben als wij niet het geluk gehad hadden om hier in Nederland te wonen? Zelfs wanneer je beide vragen negatief beantwoordt, verandert dat niets aan het feit dat deze mensen er nu zijn en dus opgevangen moeten worden.

Het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) heeft alle gemeenten gevraagd te zoeken naar mogelijkheden voor opvang, zowel bestaande gebouwen als terreinen waar tijdelijke opvang gerealiseerd kan worden. Ook de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) spoort haar leden, de gemeenten, aan om te helpen.
Gelukkig wonen wij in een dorp waar zorgen voor elkaar hoog in het vaandel staat. Op dit moment wordt er dan ook actief meegewerkt aan het mogelijk maken van opvang voor vluchtelingen. Een actie waar het grootste deel van de Ermelose bevolking achter staat. Via de sociale media klinken er echter ook andere geluiden. Dat is op zich geen probleem, iedereen heeft immers recht op een eigen mening. De keuze om deze mening te verkondigen op Twitter of Facebook is echter wat ongelukkig gekozen. Waarom niet gewoon met elkaar in gesprek gaan? Waarom niet proberen om elkaars standpunten te begrijpen?
Deze week stond er een interessant artikel (klik hier om het te lezen) over vluchtelingen in De Correspondent waarin geschreven wordt over gelukbrengers i.p.v. gelukzoekers. Ik raad het u van harte aan om te lezen; of u nu voor of tegen de opvang van vluchtelingen bent.