Commissieweek

geplaatst in: Algemeen | 0

Regelmatig schrijft een van de (steun)fractieleden over zijn of haar ervaringen bij Progressief Ermelo. Deze keer is dat Bea van ’t Hul, raadslid sinds 2014.

Komende week is het weer commissieweek voor de raad. Dat wil zeggen dat in drie verschillende openbare commissies de stukken voor de raadsvergadering van 17 december voorbereid worden. Elk raadslid heeft zijn eigen aandachtsgebied, de meeste behorend bij één commissieavond. Mijn aandachtsgebieden zijn over twee avonden verdeeld. Komende dinsdag praten we weer over duurzaamheid; het vervolg op de vorige maand. In december moeten de doelen vastgesteld worden; de doelen waarmee we Ermelo energieneutraal in 2030 en klimaatneutraal in 2035 willen hebben. Dit zijn zeer ambitieuze doelen.

In Ermelo zijn veel ondernemers die met duurzaamheid bezig zijn, een hele actieve groep. Mooi om als gemeente en ondernemers samen te werken. Leuke reactie deze week in Ermelo van Nu op ons amendement (PE,CU en SGP) dat er een mogelijkheid in Ermelo moet komen voor de realisatie van een tankstation waar duurzame brandstof getankt kan worden. Ondernemer Gerco Jansen laat weten dat hij elektrisch tanken kan verzorgen. Dit is wat mij betreft win-win-win: winst voor milieu, winst voor klant, winst voor ondernemer. Mooie combinatie en zo liggen er nog meer samenwerkingsmogelijkheden op gebied van duurzaamheid voor Ermelose ondernemers en inwoners. Een ander onderwerp op de agenda is namelijk de Duurzaamheidslening en de Stimuleringsregeling. Binnen deze regelingen kunnen particulieren een bedrag lenen om hun woning te verduurzamen: isoleren, zonnepanelen, zonneboiler etc. aanschaffen. Ook kunnen verenigingen, scholen etc. via de stimuleringsregeling een bedrag lenen om bijvoorbeeld zonnepanelen op hun dak te leggen. De lening moet wel als een annuïteitenlening meteen afbetaald worden, maar door de aanschaf bespaar je zoveel op de jaarlijkse energiekosten dat dit geen probleem hoeft te zijn. Al moet een ieder dit natuurlijk voor zichzelf berekenen of dit van toepassing is. Zelf hebben we afgelopen februari zonnepanelen en een zonneboiler aangeschaft. We hebben een goede zomer gehad met een flinke opbrengst in kWh. In november moeten we de afrekening krijgen, Nuon laat op zich wachten. Ik denk dat we ongeveer gelijk spelen qua opbrengst stroom en ons verbruik. Dat betekent dat we dit eerste jaar al zo’n 700 euro op de zonnepanelen terug verdienen.

De tweede commissieavond op woensdag heeft voor mij geheel andere onderwerpen: rapportages rondom de Sociale Dienst Veluwerand (SDV), de sociale werkvoorziening Inclusief Groep en Proson en de Stimuleringsagenda Toerisme en Recreatie.

De sociale werkvoorziening wil ik eruit lichten. Na invoering van de Participatiewet moest ook Ermelo gaan bedenken hoe ze met veel minder geld én de bestaande mensen in dienst moeten houden bij de sociale werkvoorziening (dit zijn voor de werknemers gelukkig verworven rechten, zij houden hun inkomen) én hoe ze nieuwe mensen moeten gaan bedienen waar eigenlijk nauwelijks geld voor is. In onze regio hebben we twee sociale werkvoorziening bedrijven: de Inclusief Groep en Proson, ieder met hun eigen expertise. Daarnaast hebben we de Sociale Dienst Veluwerand. Zij moeten de nieuwe Participatiewet uitvoeren. Of wel: een ieder naar werk geleiden. Op de agenda komende week staan nu stukken waarin bekeken wordt hoe deze 3 bedrijven dusdanig kunnen samenwerken dat  dit voor de inwoner en voor de gemeente lonend is. Zowel Proson als de Inclusief Groep hebben een schat aan ervaring om mensen met een arbeidshandicap naar werk te begeleiden. Een onderzoek is gaande: hoe deze bedrijven dusdanig te combineren dat dit voor alle partijen goed is. Voor Progressief Ermelo is wel van belang dat ook andere partijen de werkzoekenden moeten kunnen begeleiden. De klant moet hierin leidend zijn. Op de website van de gemeente Ermelo vindt u de stukken voor alle vergaderingen. U kunt binnen de agenda de stukken aanklikken die u interesseren. Elke commissievergadering en raadsvergadering is openbaar en u bent van harte welkom om te komen luisteren en kijken in de raadszaal in het gemeentehuis.