Een nieuw zwembad voor Bleijenberg

geplaatst in: Algemeen | 0

Op maandag 7 en dinsdag 8 december kwamen leerlingen van Atheneum 4 en Havo 4 van Christelijk College Groevenbeek op ‘werkbezoek’ in het gemeentehuis. De leerlingen vertegenwoordigden de politieke partijen van de gemeenteraad van Bleijenberg, een fictief dorp waar een nieuw zwembad gebouwd zal worden. Iedere sessie (vijf in totaal) begon met een ontvangst in de raadszaal waar de leerlingen welkom werden geheten door burgemeester Baars die in het kort vertelde over het reilen en zeilen van het college en de gemeenteraad en over zijn eigen taken als burgemeester. Na de uitleg van wethouder Klappe over zijn werk en nog een korte toelichting door een van de raadsleden, verspreidden de verschillende politieke partijen zich door de Dialoog en het gemeentehuis om onder leiding van raadsleden, wethouder, griffier en de raadsadviseur aan het werk te gaan.

Iedere partij moest met hun partijprogramma in het hoofd bedenken hoe ze de voor hen belangrijke punten (bijvoorbeeld duurzaamheid, zondagssluiting, lokale bedrijven) een meerderheid in de gemeenteraad konden bereiken. De partijprogramma’s waren zo opgesteld dat er voor iedere partij wel iets te ‘winnen’ was, alleen moesten ze daar wel voor onderhandelen met de andere partijen en dit met behulp van amendementen en moties vastleggen.

Namens Progressief Ermelo hebben Alex Kleijnen (deze keer adviseur van GroenLinks) en Anneke Knoppert (tijdelijk CU-adviseur) beide dagen meegewerkt: een leerzame en interessante ervaring. Het programma was opgezet door de heer Lucas Scheijgrond, docent maatschappijleer in samenwerking met Joyce Satijn (raadsadviseur) en Anita van Meerveld (griffier).