Vluchtelingen

geplaatst in: Algemeen, En dat vind ik | 0

In september jl. heeft de voltallige Ermelose gemeenteraad het college opdracht gegeven om het COA hulp aan te bieden bij de opvang van vluchtelingen. Ermelo heeft geen gebouwen voor grootschalige opvang zoals bijvoorbeeld Harderwijk. Kleinschalige opvang moet echter wel mogelijk zijn, aldus de gemeenteraad. Ermelo is van oudsher een Zorgdorp, veel mensen zijn hier opgevangen. Mijn schoonmoeder werd als achtjarig meisje, na de bombardementen in 1944 op haar woonplaats Arnhem, opgevangen aan de Buitenbrinkweg. Ze is de boer en boerin nog steeds dankbaar.
Rond 2000 hebben Ermeloërs welwillend vluchtelingen opgevangen. Hoeveel kasten en schuren werden niet doorzocht: spullen en fietsen voor de vluchtelingen die op Horst zaten. Wat ik hiermee wil zeggen is dat we goede ervaringen hebben met de opvang van oorlogsvluchtelingen.
De berichten in de media over Keulen en andere steden zijn afschuwelijk. Wat ik echter eng vind is dat het gedrag van deze groep in Keulen geplakt wordt op alle vluchtelingen. Dat is in mijn optiek niet reëel. Ik hoop dat als het zover komt dat het COA gebruik maakt van het Ermelo’s aanbod, wij de kwetsbare mens achter de vluchteling kunnen zien.
Natuurlijk voel ik ook de zorgen. Een goede ondersteuning en begeleiding is heel belangrijk. Daar zullen wij als Progressief Ermelo voor pleiten!