Het beste systeem?

geplaatst in: Algemeen, Geen categorie | 0

keyboard-621831_1920Regelmatig schrijft een van de (steun)fractieleden over zijn of haar ervaringen bij PE. Deze keer is dat René Arts, fractievoorzitter van Progressief Ermelo en alweer in zijn derde termijn als raadslid

Op ons politieke systeem valt best wat aan te merken. Met besluiten die genomen worden door bijvoorbeeld de gemeente is niet iedereen tevreden. Dat zie je vaak terug bij verkeers- en woningbouwplannen. Het is wel zo dat je de mensen die niet tevreden zijn wel veel meer hoort dan de mensen die wel tevreden zijn. Als er een raadsvergadering is over een woningbouwplan, komen meestal alleen de mensen die het er niet mee eens zijn. Dat mag natuurlijk en is ook begrijpelijk. Je krijgt echter niet altijd een goed beeld van de mening van de Ermelo-er.

Als gemeenteraad zijn wij gekozen om knopen door te hakken na een goede belangenafweging. En uiteraard na contact met belanghebbenden. Een politicus die niet luistert naar de burger is niet meer van deze tijd. Luisteren is overigens niet hetzelfde als gelijk geven, dat misverstand komen we nog wel eens tegen als er iets anders wordt besloten dan dat sommige mensen willen.

Elke politieke partij maakt vanuit zijn eigen achtergrond natuurlijk bepaalde keuzes. Voor Progressief Ermelo zijn dat vaker groene en sociale afwegingen. Voor andere partijen is dat vaak weer anders. Maar omdat er niet één partij in de Raad in haar eentje alles kan beslissen, komen er hier ook vaak compromissen uit rollen. Zo zullen er altijd bomen en parkeerplaatsen zijn, de verkiezingen kunnen alleen de verhoudingen daartussen wat beïnvloeden.

Wat ik maar wil zeggen; er valt veel te zeggen over ons politiek systeem. Maar een beter systeem ken ik niet. U wel? En binnen het ons systeem geldt: niet stemmen levert niets op.