Een dorpsdichter voor Ermelo; een kleine wordingsgeschiedenis

geplaatst in: Algemeen, Geen categorie | 0

dorpsdichter2door Alex Kleijnen – Het zal een jaar geleden zijn dat ik werd benaderd: Zou het niet mooi zou zijn als Ermelo een dorpsdichter krijgt?

Eerlijk gezegd had ik er nog nooit over nagedacht. Maar betrokkene dus des te meer.

In proeverij annex lunchroom De Ontmoeting liet ik mij inpraten over het fenomeen.

‘Een dorpsdichter schrijft gedichten over bijzondere gebeurtenissen in het dorp en kan zodoende bijdragen aan de lokale cultuur en verbindend werken voor de gemeenschap’.

Dat was samengevat het verhaal wat me werd verteld. Ik moest er toch wat op kauwen maar met en met begreep ik de sociale waarde die de figuur van een dorpsdichter kan hebben. Ik was gewonnen voor het idee en met mij de fractie.

Toen de gemeenteraad in het najaar van 2015 kwam te spreken over het bibliotheekwerk, realiseerde ik me dat dit het gepaste moment was om het idee naar voren te brengen. Want een bibliotheek gaat over lezen en literatuur, over kennisoverdracht maar ook over kunst en cultuur. En gedichten maken is een kunstvorm. De gemeenteraad was er snel klaar mee; een goed voorstel. Moet je doen, kreeg ik te verstaan. Ook het bestuur van de bibliotheek was direct enthousiast en bereid om er werk van te maken. En zo kon het gebeuren dat vorig weekend tijdens de feestelijke opening van de nieuwe bibliotheeklocatie, de benoeming plaatsvond van de eerste Ermelo’se dorpsdichter: Fiet van Beek. Zij gaat ongetwijfeld mooie poëzie voor ons allen maken.