Samen sporten in Ermelo

geplaatst in: Algemeen, Geen categorie | 0

door Bea van ’t Hul image (2)De gemeente Ermelo is bezig een nieuwe sportvisie te maken. Gisteravond mochten we in de raadsvergadering de aftrap doen en onze mening geven over het Project Initiatie Document (PID).

Dit is kort gezegd het plan van aanpak met daarin de doelstellingen, de werkwijze en de personen die verantwoordelijk zijn voor het tot stand komen van de nieuwe sportvisie. Progressief Ermelo kan zich goed vinden in de uitgangspunten: sport als middel voor een ieder om mee te doen, om gezondheid en fitheid te bevorderen en als een maatschappelijk smeermiddel.

Rolstoelbasketbalvereniging DEVEDO (De Veluwse Doordouwers) is voor onze partij een prachtig voorbeeld van hoe het kan en hoe het werkt in de praktijk. De sport spreekt mensen aan op hun kunnen en kracht. Rolstoelbasketbal is best een harde sport; jongeren krijgen er doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen van, ze leren eigen verantwoordelijkheid te nemen en met tegenslagen om te gaan.

 

In Ermelo is veel ervaring op gebied van meedoen voor alle leeftijdsgroepen. Kijk naar de vele breed samengestelde loopgroepen op de Groevenbeekse heide op bijvoorbeeld zaterdagmorgen. Er is een zelfstandige 35-plus voetbal competitie met 11 Ermelose teams waaronder ook een Pools team van mensen die hier wonen en werken. Kortom, veel ervaring en we adviseren de wethouder om bij het samenstellen van de klankbordgroep hier gebruik van te maken. We ondersteunen de oproep van andere partijen om bijvoorbeeld ook de ouderenbond en de WMO-adviesraad daarin te betrekken.

We hebben nogmaals aandacht gevraagd voor punten uit ons verkiezingsprogramma: het schoolzwemmen als onderdeel van het bewegingsonderwijs en het huldigen van mensen met een bijzondere sportprestatie. Volgens ons stimuleert de positieve aandacht voor sportprestaties kinderen om te gaan sporten; een kind wil zich kunnen identificeren met zijn sportheld.

We geven de wethouder een herkansing met DEVEDO: vorig jaar als landskampioen wel in Putten gehuldigd maar niet in Ermelo. Inmiddels hebben ze de beker gewonnen en zijn ze mooi op weg naar weer een landskampioenschap. Wethouder Klappe heeft toegezegd hier werk van te maken, maar wel in samenwerking met de sportverenigingen. Er moet wat hem betreft wel draagvlak voor zijn.

Op 18 mei wordt een openbaar vervolg gegeven in een sportcafé wat door de gemeente georganiseerd gaat worden. Voor de zomer moet de sportvisie af zijn.