Gooien we alles in een recreatiebad of willen we ook aan andere zaken geld uit kunnen geven?

geplaatst in: Algemeen, column | 2

door René Arts – Het zwembad kost geld, uw geld. In de raadsvergadering van woensdag is besloten dat het nieuwe sportcomplex Calluna op de Zanderij gebouwd wordt; dat de nieuwe sporthal een verhoogd plafond krijgt (voor trampolinespringers); dat het complex energie- én klimaatneutraal wordt én dat er een zwembad komt met een recreatiebad. Met dat laatste onderdeel heeft PE moeite. Natuurlijk is het leuk om een uitgebreid zwembad te hebben. Maar het kost veel geld, geld wat je vervolgens niet meer aan andere zaken kunt uitgeven.

En daar ging het over in de raadsvergadering van donderdag. PE wil bijvoorbeeld dat er een Cultuurhuis komt waarin onder andere de bibliotheek, de Stichting Welzijn Ermelo en de Volksuniversiteit ondergebracht worden. Dat bespaart geld omdat deze organisaties alle ruimtes in het gebouw kunnen delen. Ook heeft het inhoudelijke voordelen omdat de activiteiten van deze organisaties elkaar kunnen versterken. Voorlopig is hier echter geen geld meer voor. Ook wil PE graag meer geld het voor onderhoud aan wegen, fietspaden, vuilnisbakken, bankjes en het bijhouden van het groen in het dorp. Ook hier is voorlopig geen geld meer voor.

Er komt nu een nieuw zwembad wat in meters de helft kleiner is dan het huidige zwembad. Een glijbaan, een buitenbad en een ligweide komen er ook niet meer. Dit terwijl dit nieuwe zwembad, met minder voorzieningen, veel duurder wordt. De prijs van een kaartje zal waarschijnlijk ook omhoog gaan. De aanleg van het zwembad kost de gemeente 20 miljoen euro wat neerkomt op exploitatiekosten van 2 miljoen euro per jaar. Dat is ongeveer 300 duizend euro per jaar meer dan wat een zwembad zonder recreatiebad gekost zou hebben.

 

2 reacties

  1. A.Broekstra

    U heeft wat de kosten van het ” zwembad ” betreft, helemaal gelijk. Bovendien moet rekening gehouden worden met een overschrijding van de investeringskosten. Voor een dergelijk project leert de ervaring dat een overschrijding van de investeringskosten van 10% , dus minimaal € 200.00,00 meer regel dan uitzondering is. Een investering van € 20 miljoen ( plus ) , met de daaraan gekoppelde jaarlijkse (! ) kosten,staat m.i. niet in verhouding tot het uiteindelijk resultaat voor de Ermelose gemeenschap. Ermelo krijgt hier m.i. nog spijt van.
    Is het plan overigens getoetst door onafhankelijke deskundigen?

  2. René Arts

    Dank voor uw reactie en u heeft gelijk. Er is wel een onafhankelijk onderzoek geweest naar de kosten van diverse varianten van het zwembad.