Wordt het bos of blijft het hei?

geplaatst in: Algemeen | 5

De Groevenbeekse hei is een van de meest intensief gebruikte stukjes natuur rondom Ermelo. Het is een hondenlosloopgebied waar volop gebruik van wordt gemaakt door zowel Ermelose als Puttense honden en hun baasjes. Leerlingen van Chr. College Groevenbeek en trim- en loopgroepen rennen er hun rondjes. Bewoners en bezoekers van Bartiméus genieten van hun ‘eigen’ wandelroute op de hei. Er wordt volop gewandeld en gefietst door zowel eigen inwoners als toeristen en laten we ook de paardrijders niet vergeten die gebruik maken van de ruiter- en menpaden op de hei.

De Groevenbeekse hei staat echter onder druk. De bomen, het gras en de bramenstruiken rukken op en als hier niets tegen gedaan wordt is er straks helemaal geen hei meer over.

Voor een schaapherder met kudde die de hei beheert, is de hei te klein en bovendien zou dat betekenen dat het geen hondenlosloopgebied meer zou kunnen zijn. Dit betekent dat het beheer door mensen gedaan moet worden. Deze klus is echter te groot voor een groep vrijwilligers, zeker met de achterstand die er nu is. Daarom vindt Progressief Ermelo dat er geld vrijgemaakt moet worden voor voldoende structureel onderhoud. Dan blijft de Groevenbeekse hei ook in de toekomst een prachtig open gebied, dicht aan de rand van het dorp, waarvan iedereen volop kan genieten.

5 reacties

 1. G. Heemskerk

  “Voldoende structureel onderhoud” moet toch gewoon in een gemeentebegroting zijn opgenomen? Vragen om extra geld betekent dat aan de eerste eis niet wordt voldaan. Een misser die lijkt mij al lang door PE , als collegedeelnemer, in de begroting zou moeten zijn aangekaart en geregeld. Nu komt het als mosterd na de maaltijd, lijkt mij..

 2. Alex Kleijnen

  Gerard toch. Waarom zo droef ? ? Bezie het van de optimistische kant. Moeten we de boel dan maar de boel laten ? Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Nietwaar ? ?

 3. Hennie

  Er lopen dagelijks meer mensen op de Groevenbeekse Heide dan er vrijwillig zwemmen in calluna. Een fractie van het jaar budget van calluna en de hei is in een oogwenk weer zoals hij zou moeten zijn.

 4. René Arts

  Dag Gerard,

  Als je de politiek een beetje volgt weet je dat we dit al aangekaart hebben. En over het begrip ‘voldoende’ kun je ook verschillend denken. PE vindt het onderhoud
  van de heide onvoldoende, dat is duidelijk.

 5. Bea van 't Hul

  Beste Hennie
  Ik weet niet of het vergelijk van de cijfers helemaal klopt w.b. de bezoekers van de Groevenbeekse heide en van Calluna, ook de naam van een heide plant overigens. Ik denk wel dat het verschuiven van een deel van het budget, zoals u zegt, heel helpend zal zijn!