Heidepark Speuld, een werkbezoek

geplaatst in: Algemeen | 0

door Evelien Kars – Een van de manieren om te weten wat er speelt in Ermelo, is het op bezoek gaan bij inwoners en bedrijven. Afgelopen vrijdag 9 februari mocht ik voor het eerst ervaren hoe dat is als vertegenwoordiger van Progressief Ermelo.

9:48 uur: aankomst op plaats van bestemming, Heidepark Speuld. Mooi op tijd. Want je wilt toch vooral niet te laat komen.

9:52 uur: aan de keukentafel bij Simone Kiezebrink, verse koffie uit prachtige mokken, verse gemberkoek, gemaakt door haar moeder mevrouw Bakker, inmiddels 83 jaar, de trouwfoto ligt op de tafel. Een hartelijk welkom, geschreven op papier – want Simone is haar stem kwijt…

Maar daar was zij goed op voorbereid. Ze heeft haar visie op het recreatieoord met rust en ruimte aan papier toevertrouwd. Een mooie visie die aansluit op waar Progressief Ermelo ook voor staat: respect voor de natuur, duurzaam naar de toekomst maar ook nog genoeg te doen. Zoals het versterken van de groene infrastructuur, ontwikkeling van de heide, energietransitie (zonnepanelen) en glasvezel.

Ook hoor ik zorgen, over de ontwikkelingen op nabijgelegen percelen. Waarbij het vertrouwen richting gemeente is beschadigd door de manier waarop het proces is gelopen. Gelukkig is lijsttrekker Anneke Knoppert hier actief op ingesprongen – door vragen te stellen welke op 15 februari in de commissie bestuur en middelen aan de orde worden gesteld. Wordt vervolgd.

10.30 uur: samen met twee leden van de ChristenUnie – ja ook dat is belangrijk, samen optrekken – een rondleiding over het terrein. Daarmee komt de visie direct tot leven. Kleinschalige huisjes, de oudste van 1971, welke nog steeds met veel plezier wordt gebruikt. De ruimte eromheen, aangrenzend aan de Ermelose hei. De plek voor het composteren, het recyclen, het soort weg. Alles past. Je hebt niet door dat hier 81 huisjes staan, het ligt zo een met de natuur.

Maar de zorgen worden ook zichtbaar. De ontwikkelingen die op nabijgelegen percelen mogelijk doorgang gaan vinden.

11.55 uur: ik stap op. Mij er van bewust van hoe belangrijk dit soort gesprekken zijn. Niet alleen voor de inwoners om zich te laten horen, maar ook voor mij om te zorgen dat je de stem kunt zijn namens hen. Dank je wel Simone voor deze boeiende en leerzame ochtend.