Te gast bij Vluchtelingenwerk Ermelo

geplaatst in: Algemeen, verkiezingen 2018 | 0

door Hanneke de Heij – Gastvrij met zelfgemaakte hapjes werden wij onthaald door vrijwilligers en vluchtelingen, zij wilden ons graag vertellen over het vrijwilligerswerk dat zij doen of hun verhaal vertellen over hun komst als vluchteling hier in Ermelo.

Kamal, een man uit Syriё, deelde een papier uit met zijn verhaal in het Arabisch, met de bedoeling ons te laten voelen hoe lastig het is met een andere taal in onbegrijpelijk letters. Zo ervaren zij ook het Nederlands wanneer ze hier de taal leren.

Dat Nederland een papierland is wisten wij al, maar door de verhalen van de medewerkers die ons vertelden welke complexe taken zij hebben om de mensen te begeleiden met praktische, juridische en emotionele zaken wordt dit nog eens bevestigd. Begeleiding van een gezin bijvoorbeeld waar naast het zoeken van een school, huisarts, het wennen in Ermelo en het leren van de taal ook emotionele begeleiding nodig is om weer een gezin te vormen met vader en moeder die de opvoeding ter hand nemen en waar de kinderen weer kind mogen zijn.

En het verhaal van een andere Syrische man die vanuit zijn hart vertelde hoe hij hier was gekomen en hoe belangrijk die hand op zijn schouder was door de COA en VluchtelingenWerk, raakte ook mij.

Deze vele vrijwilligers verdienen ons respect en ondersteuning bij hun inspanningen en de problemen die opgelost moeten worden. Hoe lang krijgt een gezin begeleiding? Daar hebben wij over gesproken en ook of de voorwaarden hiervoor voldoende zijn. Kan de gemeente meer doen. Belangrijk is de continuïteit van de medewerkers van Vluchtelingenwerk en het hebben van een coördinator bij de gemeente. Aangegeven werd dat er vooral behoefte is aan goede communicatie met de gemeente Ermelo.

Progressief Ermelo vindt het belangrijk Vluchtelingenwerk Ermelo goed wordt ondersteund zodat ook in de toekomst goede opvang en begeleiding gegeven kan worden.