Geen opwaardering Jacob Catslaan

geplaatst in: Algemeen | 1

Het college heeft besloten om de Jacob Catslaan niet op te waarderen tot een 50 km-weg. Een verstandig besluit vindt Progressief Ermelo. Dat vinden helaas niet alle partijen in de gemeenteraad. Zo blijven ChristenUnie en CDA van mening dat die opwaardering wel moet gebeuren.

De ChristenUnie stelt: “Mensen uit Harderwijk die naar de Leuvenumseweg willen, moeten via de Jacob Catslaan de doorsteek kunnen maken”. Dat moeten we natuurlijk helemaal niet willen, verkeer uit Harderwijk moet via de Centuurbaan naar de Flevoweg gaan. Dat geeft de minste hinder en vermindert bovendien de verkeersdruk in de bebouwde kom van Ermelo.

Het CDA hamert op een “eerlijke verdeling” van het verkeer en de daarbij behorende overlast. Dat uitgangspunt zal echter per saldo tot meer overlast leiden. Over de Harderwijkerweg gaat heel wat verkeer. Stel dat er 5% vanaf gaat ter hoogte van de rotonde bij de Catslaan, dat zal op de Harderwijkerweg weinig effect hebben, maar voor de Catslaan kan dat een verdubbeling van het verkeer zijn.

Voor het verhogen van de maximumsnelheid naar 50 km/uur zou de Catslaan ook nog flink moeten worden aangepast. Immers er moeten veilige voorzieningen voor fietsers en voetgangers worden aangelegd en de op Catslaan uitkomende straten moeten een uitritconstructie krijgen, want dat zijn 30 km-wegen die dan op een 50 km -weg uitkomen. De wethouder heeft aangegeven dat de kosten daarvan op zo’n 900.000 euro worden geraamd. Door het vorige college is hiervoor een bedrag van 250.000 euro gereserveerd, daar moet dus 650.000 euro bij. Zo’n bedrag bezuinigen op andere uitgaven is volstrekt onmogelijk, dus zullen de inkomsten moeten worden verhoogd, juist via de ozb. Het gaat dan over een verhoging die veel hoger zal zijn dan de 22% waar genoemde partijen bij de recente begrotingsbehandeling mordicus tegen waren.

Kortom, vasthouden aan de wens om de Catslaan op te waarderen naar een 50 km weg dient geen enkel verkeerskundig doel, gaat meer overlast geven en gaat de financiële mogelijkheden ver te boven.

En o ja, de aanwonenden zijn niet gehoord, maar blijken uit de door hen aangespannen (en gewonnen) rechtszaak geen voorstander van dit plan.