De burgemeester is niet de baas van de gemeente en raadslid zijn is geen echte baan

geplaatst in: Algemeen | 0


Door René Arts – De gemeente Ermelo en Groevenbeek organiseren jaarlijks een project waarbij jongeren uit Havo 4 en Atheneum 4 het gemeentehuis bezoeken. Er worden dan raadsleden gevraagd om mee te werken en PE doet dit graag. Wij vinden het belangrijk om jongeren in aanraking te laten komen met politiek en om te horen wat zij belangrijk vinden.

Na een korte introductie door de burgemeester of zijn vervanger (ik mocht het zelf als vice-voorzitter van de gemeenteraad ook een keer doen), gaan de leerlingen aan de slag met een fictief voorstel. De leerlingen zijn onderverdeeld in verschillende politieke partijen die allemaal graag het voorstel proberen aan te passen aan hun eigen wensen. Dit gaat grotendeels op dezelfde manier als waarop echte raadsleden dit doen.De interesse onder de leerlingen is nogal verschillend. Er zijn er die het heel interessant vinden en jou het hemd van je lijf vragen. Anderen hebben wat meer stimulans nodig en zeggen bijvoorbeeld dat ze zich niet met politiek bemoeien. Als ik dan zeg dat de politiek zich wel met hen bemoeit, heb je soms een opening tot een gesprek. Verder heb ik veel leuke vragen kunnen beantwoorden en misverstanden kunnen wegnemen. Zo dachten leerlingen dat raadsleden beroepspolitici zijn. Als je vertelt dat je het raadswerk gewoon naast je eigen baan doet zijn ze vaak verbaasd. Ook willen ze graag weten of het betaald- of vrijwilligerswerk is. En of je nooit in slaap valt tijdens een vergadering… Maar er waren zeker ook inhoudelijke vragen, bijvoorbeeld over het verschil tussen een motie en een amendement. Volgend jaar doen wij zeker weer mee. hWilt u na het lezen van dit stukje ook graag meer weten over politiek? Bel of mail mij gerust (zie www.progressiefermelo.nl voor mijn contactgegevens). Ik hoor graag welke vragen u hebt!