Verkiezing nieuwe dorpsdichter

geplaatst in: Algemeen | 0

Door Alex Kleijnen – Als raadslid ben je een beetje een publiek figuur en word je regelmatig door inwoners aangesproken over de meest uiteenlopende zaken. Dat is natuurlijk prima. Daar ben je volksvertegenwoordiger voor. Zo werd ik, nu alweer zo’n drie jaar geleden, benaderd met de vraag waarom we in Ermelo geen dorpsdichter hadden? Eerlijk gezegd had ik daar nog nooit bij stilgestaan. Maar hoe meer ik erover nadacht, hoe enthousiaster ik werd. Diverse gemeenten waren ons hierin al voor gegaan. De heersende gedachte was dat een dorpsdichter een positieve bijdrage kan leveren aan de lokale cultuur. Hij/zij laat ons op een andere manier naar het dorp en ons doen en laten kijken. Dus jazeker, waarom niet?

Toen de raad begin 2016 kwam te spreken over het bibliotheekwerk, was dat een goed moment om het aanstellen van een dorpsdichter ter sprake te brengen. Immers een bibliotheek is zoveel meer dan alleen lezen. De ‘bieb’ gaat ook over cultuur en kunst en dichten is een vorm van kunst. De raad was er snel klaar mee. In mijn herinnering is er nauwelijks debat geweest. “Een mooi voorstel, moeten we doen”. Ook het bestuur van de bibliotheek was direct enthousiast en pakte het op. De rest is geschiedenis.

Fiet van Beek werd onze eerste dorpsdichter. Met veel succes mag ik wel zeggen. Fiet heeft een goede bijdrage geleverd aan de publieke dialoog. En nu, drie jaar later, was het tijd voor een nieuwe dorpsdichter. Jack van Zundert en Anneke de Graaf van de bibliotheek hebben de procedure weer opgezet. Natalie Overkamp van de redactie van Ermelo van Nu; Pauline Breman, docente Nederlands van scholengemeenschap Groevenbeek, Elise Walinga van de welbekende boekhandel en mijn persoon vormden de jury. Alle inzendingen hebben we beoordeeld. Dat was leuk en boeiend om te doen. Eén inzending/kandidaat sprong er naar onze mening bovenuit qua woordkunst en qua gevoel mét en vóór het dorp. Wij waren unaniem: wij hadden de nieuwe dorpsdichter gevonden! Als voorzitter van de jury had ik de eer om tijdens het drukbezochte Schrijversfestival, georganiseerd door bibliotheek Noordwest-Veluwe, de nieuwe dorpsdichter van Ermelo bekend te maken: SARAH SCHOLTS. Wij wensen haar veel inspiratie toe.