Een mooie subsidie

geplaatst in: Algemeen | 0

Het is de gemeente gelukt om een flinke subsidie van de provincie te krijgen voor het proefproject Wijk van de Toekomst”.  U weet wel, in een deel van de wijk West wordt stap-voor-stap gewerkt naar het “gasvrij” maken van de woningen die daar staan. Een niet geringe opgave waar gemeente en U-Woon samen met de bewoners plannen voor maken om dat te bereiken. Op basis van de gemaakte plannen heeft de provincie voor dit project een forse subsidie gegeven van bijna 5 miljoen euro. Een mooie beloning voor al het verrichte (voor)werk!

Is de gemeente nu ineens 5 miljoen rijker en krijgen we de begroting nu wat gemakkelijker rond? Nee, dat is zeker niet het geval, want de subsidie is helemaal voor het project bestemd. Het is feitelijk een apart potje en staat dan ook niet op de gemeentelijke begroting.

Met deze subsidie wordt het wel mogelijk om iedere eigenaar/bewoner een woninggebonden budget van €12.000 te geven, bestemd voor maatregelen om de woning aardgasvrij te maken, zoals dak-, vloer en/of muurisolatie, een warmtepomp, zonnepanelen, enzovoorts. Het mooie is dat -binnen dit doel- bewoners zelf kunnen kiezen voor welke maatregelen het budget wordt ingezet en dat het geld voor een periode van 7 jaar beschikbaar blijft. De gemeente beheert het geld en houdt voor iedere woning de stand van het budget precies bij.

En als het geld na 7 jaar niet helemaal is besteed? Dan gaat het restant terug naar de provincie. Maar zover zullen de woningeigenaren het vast niet laten komen.