De plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad

geplaatst in: Algemeen, column | 0

Door René Arts – In mijn loopbaan heb ik veel vergaderingen mogen voorzitten, maar het voorzitten van een raadsvergadering is toch wat anders. Er zijn meer deelnemers; alle raadsleden en alle wethouders. Verder wordt er gestemd omdat er besluiten genomen moeten worden. Daarnaast is het gebruikelijk dat je als voorzitter van de raadsvergadering de ambtsketen draagt. Daarbij draag je een stropdas en die draag ik eigenlijk net zo vaak als een ambtsketen: (bijna) nooit dus. In die zin was het allemaal wat onwennig, maar met wat hulp en advies is het allemaal redelijk gelukt.

Als gemeenteraadslid heb je naast je politiek-inhoudelijke taken, soms extra taken. Zo ben ik in deze raadsperiode tot plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad gekozen. Tot nu toe hield dat in dat ik soms enkele minuten de raadsvergadering mag voorzitten als de burgemeester (normaal gesproken de voorzitter) zelf inhoudelijk ergens iets over zegt. Maar nu de burgemeester enige weken met vakantie is mag ik de gehele raadsvergadering voorzitten. Op woensdag 30 oktober gebeurde dat voor de eerste keer, op woensdag 13 november mag ik deze eervolle klus nog een keer doen.