Van belletje trekken tot burgerplan

geplaatst in: Algemeen | 0

Door Alex Kleijnen – Graag nemen wij u even mee terug in de tijd. Naar het voorjaar van 2017 om precies te zijn.  De gemeenteraad had reeds ingestemd met nieuwbouw van de RK-basisschool Prins Willem Alexander op het Pretoriusplein. Het pand was op en uitgeleefd. De oude school zou worden afgebroken. Ook zullen de op het plein gelegen Waterval- en de Sterrenschool te zijner tijd verdwijnen. Er komt dus aardig wat ruimte vrij op het terrein. Wat kan daarmee? Woningbouw? Onze partij vond dat op voorhand geen goed idee. De wijk rondom het Pretoriusplein heeft al de hoogste bebouwingsdichtheid van Ermelo. Waarom nog meer stenen? Waarom niet de omwonenden als belanghebbenden gevraagd? Zogezegd, zo gedaan.

Tijdens de koude wintermaanden van februari en maart 2017, waren onze raadsleden Anneke Knoppert en Alex Kleijnen zodoende meerdere dagen rondom het plein te vinden. Bij alle direct aanwonenden is aangebeld. Met de vraag: Wat zou u graag zien wat er met de vrijkomende ruimte op het plein gaat gebeuren? De aldus verkregen informatie is later door beide raadsleden in een drukbezochte bijeenkomst aan de wijkbewoners gepresenteerd. Spontaan vormde zich vanuit de omwonenden een werkgroep om hiermee aan de gang te gaan. Het Leefbaarheidsteam van de gemeente hielp mee en de gemeente zelf deed ook een behoorlijke duit in het zakje. De rest is geschiedenis.

Vorige week presenteerde de werkgroep een uitgewerkt plan voor de inrichting van hun plein. Als alles goed gaat wordt het nu nog braakliggende terrein vóór de zomer van 2020 een groengebied met veel speelruimte voor de kinderen. De directe woon- en leefomgeving zal er flink van opkikkeren.