100 Woorden over Oranjepark

geplaatst in: Algemeen, column | 2

Door Evelien Kars – In de verhitte discussie over al dan niet goed communiceren, lijken we uit het oog te verliezen waar het over gaat: de inhoud van het bestemmingsplan Oranjepark.

Het plan vertaalt de visie van het masterplan Rehoboth, Dillenburg en Oranjepark: het ontwikkelen van een woonzorglocatie. Dit volgens de gedachte van het Liebenau-principe: een meergeneratie buurt gericht op maximale sociale cohesie. Oftewel: jongeren en ouderen.

Juist deze mix geeft een evenwichtige opbouw van een wijk. Een wijk waar bewoners elkaar kunnen ondersteunen, helpen en aanvullen. Dat kan je niet afdwingen met gebouwen, hoe goed je ook communiceert. Dat maak je met elkaar!

2 reacties

 1. Gerard Heemskerk

  In de managementwereld wordt verschillend gedacht over het fenomeen focussen, zie bv https://www.moeitelozemanager.nl/

  Als je er op het niveau van de inhoud niet uitkomt, schakel je door naar het niveau van het proces. Op het procesniveau is bewust of onbewust al van alles aan de hand. Non-verbale communicatie, zoals houding en lichaamstaal, speelt zich per definitie af of dit niveau. Ook ongeschreven regels en afspraken worden hier zichtbaar: ”als de manager praat, luistert de rest” of “degene die de grootste mond heeft krijgt zijn zin”.
  Je kunt dus ook heel bewust met elkaar in gesprek gaan over het proces dat gaande is.

  Je kunt elkaar vertellen wat je opvalt en hoe je dat ervaart. Je kunt bespreekbaar maken wat de reden is dat jullie er samen niet uitkomen. Alleen al benoemen dat er iets moet veranderen in de manier waarop je met de ander in gesprek bent, helpt daar al bij.
  Sterk is om het dan wel bij jezelf te houden.

  Dus niet: ”Ik vind dat jij niet naar me luistert. Als dat niet verandert, dan wordt het niks.”, maar “Ik wil graag samen met jou een oplossing vinden, wat zou ik volgens jou kunnen doen om je beter te begrijpen?”.

  Afspraken maken doe je dus op het niveau van het proces. Bijvoorbeeld: “Laten we op tijd beginnen met de vergadering, ook al is nog iedereen aanwezig”.

 2. Evelien

  Dag Gerard,

  Daarin heb je zeker gelijk, daarom is Progressief Ermelo ook blij te horen dat de initiatiefnemer in gesprek is en blijft met de mensen die een zienswijze hebben ingediend.