Een vaste plek zou fijn zijn

geplaatst in: Algemeen | 3

Door Alex Kleijnen – Aanstaande zomer is het voor de kledingbank op het Pretoriusplein over en uit. Het oude voormalige schoolgebouw waar men nu nog zit, gaat tegen de vlakte. Het gebouw is namelijk oud en versleten. De huur is inmiddels opgezegd. Men moet vertrekken. Oók de Volksuniversiteit heeft haar leslokalen in het pand en zit dus in hetzelfde schuitje. Maar zij stoppen uit eigen beweging. Ooit in het leven geroepen om de mensen te verheffen. Echter de spirit is er bij de Volksuniversiteit uit. Vanwege de sterk afgenomen belangstelling, zo is me verteld. Men is zogezegd ingehaald door wat er tegenwoordig op het internet allemaal gratis aan educatie valt te halen. Jammer voor de kleine overgebleven groep cursisten. Met het verdwijnen van de Volksuniversiteit gaat er toch een stukje sociaal cultureel leven uit ons dorp verloren.

Voor de kledingbank, een prachtig sociaal initiatief van de stichting Welzijn Ermelo, ligt de situatie geheel anders. Ik was er van de week op bezoek. Wat blijkt? Steeds meer mensen weten de weg naar de kledingbank te vinden. Veelal mensen met een kleine beurs. Op bijstandsniveau of zelfs daaronder. De inloop op de dinsdagmiddag is gemiddeld boven de 20 mensen. Op de donderdagochtend is het wat rustiger. De kledingbank wordt gerund door 9 vrijwilligers. Mooi werk. Tegen een kleine vergoeding geeft men schone herbruikbare kleding uit. In 2018 zo’n 1861 kledingstukken. En afgelopen jaar was ‘de omzet’ maar liefst 2396 kledingstukken. Sinds kort is men nu ook open op de woensdagmiddag. Speciaal voor ouders met kinderen die dan schoolvrij zijn. Het is duidelijk. De kledingbank voorziet in een behoefte voor veel mensen met een minimum inkomen. Nieuw onderdak is dus straks nodig. Driemaal reeds moest er in de afgelopen jaren verhuisd worden. Dat moet nu wel klaar zijn. De kledingbank verdient een vaste plek.

3 reacties

 1. Gerard Heemskerk

  In mijn periode als voorzitter van de stichting Pinel is de kledingbank als kleinschalig project gestart en in de jaren daarna tot grote vorm uitgegroeid. Dit mooie initiatief heeft zich meer dan bewezen en is niet meer weg te denken uit het Ermelose. Ik steun dan ook van harte de oproep van Progeressief Ermelo om de kledingbank eindelijk een vaste plek te geven.
  ook dit kan worden gezien als een burgerinitiatief dat beloning verdiend!

 2. Alex Kleijnen

  Mooi dat je zo nog even verhaalt over de ontstaansgeschiedenis van de Kledingbank. Dank je Gerard.
  Met jou hopen we en werken we eraan dat de Kledingbank een vaste plek behoudt.
  groet Alex