Blauwe maandag

geplaatst in: Algemeen, column | 2

Door Anneke Knoppert – Het is vandaag (maandag 18 januari) Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar: de feestdagen achter de rug, de meeste goede voornemens alweer mislukt en de vakanties nog ver weg. Aldus de bedenkers van deze speciale dag die ooit bedacht is als een marketing truc voor de reiswereld. Normaal gesproken verdwijnen dagen als deze direct weer uit mijn gedachten, maar deze keer voelt het toch anders. Dit jaar valt deze dag midden in een ernstige pandemie met al zijn verdriet, zorgen, problemen en uitdagingen. En op lokaal bestuurlijk vlak krabbelen we net uit een zwaar, moeilijk jaar.

Toch ben ik hoopvol gestemd. Het vaccineren tegen corona is begonnen en artsen weten inmiddels beter hoe besmette mensen te behandelen. De nieuwe variant van het virus en het onvermogen en/of de onwil van sommigen om zich aan de maatregelen te houden stemt mij dan wel weer somber, maar toch… Er komt een moment dat het virus onder controle is en het dagelijkse leven weer opgepakt kan worden.

Als gemeenteraad hebben wij besloten onze schouders eronder te zetten om het anders en beter te gaan doen. Een aantal van de zgn. langlopende dossiers zullen onderzocht worden: wat is er verkeerd gegaan en hoe kunnen we dat in de toekomst voorkomen? Een groepje bestaande uit eerste-termijn raadsleden is druk aan het werk om een programma op te zetten waarin wij allemaal kunnen leren om vooral eerst bij onszelf te rade te gaan bij het zoeken naar oplossingen om beter samen te werken als gemeenteraad in plaats van automatisch naar ‘die ander’ te kijken. Zijn alle problemen daarmee ineens opgelost? Vast niet, maar zonder goede voornemens komen we nooit vooruit en zolang wij die maar langer vast weten te houden dan tot vandaag, die meest deprimerende dag van het jaar, houd ik hoop op een betere toekomst. Ook nu de feestdagen achter de rug zijn en de vakanties nog ver weg.

2 reacties