Een verhaal dat verteld moet worden

geplaatst in: Algemeen, column | 0

                                                                                                                                                                                                                                      

Door Alex Kleijnen – Al langer probeer ik het gemeentebestuur te bewegen tot een actief erfgoedbeleid. Want wist u dat we in Ermelo zo’n 100 erkende monumenten hebben? Daar moeten we zuinig op zijn. Immers overblijfselen uit het verleden tonen ons wie we zijn en waar we vandaan komen.       

Hoe het niet moet zien we bij boerderij De Heuvel op landgoed Veldwijk. De historische hoeve uit 1867 is ernstig verwaarloosd. Teloorgang dreigt. Een ander voorbeeld zijn de bunkers langs de A28 afslag Horst. Aangelegd door de Duitse bezettingsmacht in 1941. In het erfgoedregister staan ze omschreven als ‘schuilplaatsen voormalige schietbaan Horst’. Maar graffiti en opslag van zand en stalmest daar lijkt me niet de bedoeling!                                                                                            

Een Romeins marskamp hebben we al. Maar wist u dat Ermelo van alle Nederlandse gemeenten de meeste grafheuvels heeft?Dat zijn archeologische monumenten. Hoe mooi zou het zijn als we hierover in ons dorp een kenniscentrum realiseren? Drenthe heeft zijn hunebedden, wij onze grafheuvels.

Onlangs is met privaat geld het oude dakpannenfabriekje, industrieel erfgoed uit 1910 aan de Hamburgerweg, in ere hersteld. Mooi dat het college mee financiert via het Cultuurfonds. Het andere goede nieuws is dat B&W heeft beloofd dat er nu snel een beleidsnota Monumentenzorg komt.