Ermelo houdt vast aan eigen standaard

geplaatst in: Algemeen | 2

Alex Kleijnen

Door Alex Kleijnen – Ermelo biedt extra ondersteuning aan huishoudens met een inkomen tot maximaal 130% van de bijstandsnorm. Daarmee onderscheidt onze gemeente zich positief ten opzichte van andere gemeenten in onze regio. Er kwam echter een raadsvoorstel om te gaan ‘harmoniseren’ met Harderwijk en Zeewolde zodat de ondersteuning in alle drie de gemeenten hetzelfde zou worden.

De bedoeling was om de tegemoetkoming zorgkosten (het verbruik van het verplichte eigen risico) en de compensatie voor kosten voor schoolgaande kinderen (schoolspullen, sportclub, computer etc.) voortaan nog maar aan te bieden aan huishoudens met een inkomen tot maximaal 120% van de bijstandsnorm. Wij begrijpen dat dit de uitvoering voor Meerinzicht (de organisatie die dit voor de drie gemeenten doet) makkelijker zou maken, maar… wat het zwaarst is moet het zwaarst wegen vinden wij.

Gelijk oplopen met de andere twee gemeenten zou voor de betreffende huishoudens een achteruitgang zijn en dat is niet wat de fractie van Progressief Ermelo wil. Voor lage inkomens is het al moeilijk genoeg om rond te komen. Gelukkig kregen wij volledige steun van de fracties van CDA en CU, waardoor er een meerderheid was om de ondersteuning op het Ermelose niveau – maximaal 130% van de bijstandsnorm – te houden.

Extra ondersteuning bieden aan inwoners die het nodig hebben

2 reacties

 1. B.J de Vries

  PE fractie
  Heel fijn dat jullie steun konden verwerven van CDA en de Chr.Unie.
  Fijn die raadsmeerderheid op dit onderwerp..

  ..Bescherm de minsten onder ons !!

  Harmoniseren !!??

  Prima…zo reargeerde ik altijd aan de CAO tafels in de Zorgsector en

  MAAR dan gaan wij harmoniseren over de toppen…en beslist niet over de dalen.

 2. jobert

  PE-fractie,
  Mij ontgaat het ‘algemeen belang argument’. Als enkel de achteruitgang van teveel naar (geharmoniseerd) normaal, bij een specifieke groep het argument is, hoeveel uitzonderingen wil PE bedienen en wie financiert deze ‘standaard’?

  Overigens dit geldt ook CDA en CU, als je moeite hebt met de rechtvaardige verdeling van welvaart volgens de norm, doe iets aan de norm, daar waar normen gemaakt worden; maar houd geharmoniseerd (en naar ik hoop effectieve en efficiënte) uitvoering binnen een gemeenschappelijke regeling niet tegen.