De aanhouder wint,

geplaatst in: Algemeen | 0

Door Alex Kleijnen – Meer toiletten in de openbare ruimte, dat is een al langer bestaande wens van onze partij. En dat lijkt te lukken, vooralsnog op papier althans. Volgens de maag lever darm stichting, de MLDS, heeft de gemeente het afgelopen jaar goede vorderingen gemaakt. Ermelo is gestegen op de ranglijst van toilet vriendelijkste gemeente van Nederland. Stond ons dorp in 2020 nog op een kleurloze 237e plaats, in 2021 zijn we opgeklommen naar plek 61 van de in totaal 352 gemeenten. 

De landelijke norm is dat er in het kernwoongebied/centrum, daar waar veel mensen wonen, om de 500 meter een openbaar of opengesteld toilet te vinden moet zijn. Een andere norm is dat het toilet geschikt is voor rolstoelgebruikers.  Ook belangrijk is de vindbaarheid van deze maatschappelijke voorziening.                    

De MLDS heeft gezien dat er door Progressief Ermelo tijd en energie in dit proces is gestoken. En dat kan ik bevestigen. Namens de fractie heb ik vragen gesteld, een motie ingediend en toen het te lang stil bleef gereclameerd over het uitblijven van concrete acties. Deze inspanningen hebben mede de stijging op de ranglijst bepaald. Maar nu moet de uitvoering! 

Dankzij de bereidwilligheid van horeca en ondernemers worden In totaal worden 14 toiletten opengesteld voor passanten en winkelend publiek. De locaties worden vermeld in de HogeNood app die kosteloos is te downloaden op je mobieltje. De toiletlocaties krijgen ter extra aanduiding ook stickers op de voordeur.                              

Straks nog een fysiek verwijsbord naar het minder valide toilet in de vernieuwde Dialoog op het raadhuisplein en Ermelo laat zien wat het wil zijn: een toegankelijke en gastvrije gemeente.