Werkbezoek Smart

geplaatst in: Algemeen | 0

Door Evelien KarsNaar aanleiding van het artikel in de krant over mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, werden we uitgenodigd door Robert Ketelaar. Hij is eigenaar van Zorgboerderij en dagbesteding Smart.

Robert heeft ons zijn visie gedeeld: “gewoon werk voor speciale mensen”.

En met speciale mensen worden mensen bedoeld met licht verstandelijke beperking (LVB), al dan niet met (ernstige) gedragsproblemen, die worden behandeld of begeleid vanuit de gehandicaptenzorg.

Hij legt dit verder uit: denk in mogelijkheden, richt het werk zo in dat de deelnemers een succes ervaren. Daar waar wij het vanzelfsprekend vinden ‘s ochtends op tijd te zijn, kan een telefoontje in de ochtend voor iemand nodig zijn om naar zijn werk toe te kunnen gaan.

De insteek is werken, het gaat om een arbeidsmatige insteek van dagbesteding. Deelnemers komen ook naar hun werk. In kleine units werken maximaal 3 deelnemers aan uiteenlopende productiewerkzaamheden. En dan zijn dit zaken die ertoe doen: pas machines aan, doseer werkzaamheden, focus op wat goed gaat, stimuleer zelfstandigheid en geef waardering. Dat allemaal om te zorgen dat de deelnemers weer een stap verder komen in het arbeidsmatige proces – de zogenaamde participatieladder. Vanuit de onvoorwaardelijke gedachte: je mag een dag niet lekker in je vel zitten, dan proberen we het morgen gewoon opnieuw.

Robert geeft aan dat hij zeker een rol voor zijn organisatie ziet in het weer deel gaan nemen aan “werk met loonwaarde”. Hij ziet de arbeidsmatige insteek van de dagbesteding als een stap in het ontwikkelproces, een zogenaamde arbeidstraining. Een mooi voorbeeld is een deelnemer die zijn vorkheftruck certificaat haalt. Als deze deelnemer straks via een arbeidsconsulent naar betaald werk wordt begeleid, wordt de kans op succes groter. Je weet immers hoe de vorkheftruck werkt, welke types er zijn, hoe een magazijn er uit ziet.

We spreken ook nog over de keten om de deelnemer. Soms ontlast de dagbesteding de thuissituatie. Maar ook het nauw samenwerken met de woongroep waar deelnemers wonen is belangrijk.

En natuurlijk kan een rondleiding niet missen. Mooi om te zien hoe zijn woorden passen bij hetgeen je ziet en ervaart.

Al met al zeer waardevolle informatie. We hebben afgesproken ook over de participatiewet en dagbesteding een thema-avond te gaan organiseren. Herman Bolhuis en Sasja Amelunxen zullen dit met René Arts gaan oppakken. Wat gaat goed met de participatiewet? Wat kan beter? Mocht u hier een bijdrage aan willen leveren, meld dat dan!

Maar eerst hebben we op 7 februari een avond over Jeugdzorg. Komt u ook? Vanaf 19 uur inloop in De Vleugel – bij de Westerkerk.