Like jij de bomen op de Markt?

geplaatst in: Algemeen | 23

Progressief Ermelo is van mening dat de ruim 50 bomen op de markt niet mogen wijken voor parkeerplaatsen.

Al vele jaren strijdt Progressief Ermelo hiervoor, maar het lijkt nog niet door te dringen, dat bij nieuwe ontwikkelingen het aanwezige groen als vertrekpunt moet worden genomen. Een groen dorpsaanzicht: willen we het typische groene dorpsgezicht wat Ermelo zo kenmerkt behouden of kiezen we voor een sterk versteende vlakte?  Onze vraag: hoeveel parkeerplaatsen scheelt het als waardevol groen volledig dan wel ten dele gespaard blijft, is nog steeds onbeantwoord.

Daarom staan we op zaterdag 21 oktober op de markt – bij de Plus en Action – om met de inwoners hierover in gesprek te gaan. En visueel te maken welke bomen verdwijnen voor de 360 te realiseren parkeerplaatsen. Wij zijn benieuwd of inwoners van Ermelo zitten te wachten op dit plan.

Juist in een tijd van klimaatverandering zijn bomen extra belangrijk. Ze zorgen voor schaduw en wetenschappelijke is onomstotelijk erkend dat bomen een verkoelend effect hebben. Bovendien nemen ze CO2 op, geven zuurstof af en houden water vast, belangrijk wanneer we te maken krijgen met extremer weer.

Een plan met een forste stijging van de kosten, totaal kost het nu ruim 5 miljoen. Dit is al ruim 2,25 miljoen meer dan aanvankelijk begroot. We hebben het altijd over gratis parkeren in Ermelo, maar dit plan kost ons door de kostenstijging nu structureel € 200.000 per jaar. Dat betekent dat we ergens anders op moeten bezuinigen. Hoezo gratis?

Uiteraard kennen we het verhaal “contractuele verplichtingen aan ondernemers” en betrouwbare overheid. Er is inderdaad in een anterieure overeenkomst afgesproken dat er 360 plaatsen gerealiseerd moeten worden. Hierbij geldt wel het perspectief van redelijkheid en billijkheid – je hoeft niet precies de 360 plaatsen te realiseren – het bestemmingsplan spreekt van 338.

Maar ook het perspectief van gewijzigde inzichten rondom parkeren en mobiliteit: duurzame infrastructuur, fiets centraal, “de juiste parkeerder op de juiste plek”. Er staat een parkeeronderzoek gepland voor de gehele gemeente. Laten we dat eerst uitvoeren alvorens 5 miljoen uit te geven.

Dus wat ons betreft: door automobilisten te helpen de parkeergelegenheid te vinden waar doorgaans nog meer dan voldoende plek is, wordt de parkeerdruk in het centrum beter verspreid. Zodat minder dan 360 plekken voldoende is en de bomen behouden kunnen worden.

23 reacties

  1. Gerard Heemskerk

    Tijdens de regeerperiode van jullie wethouder Klappe heb ik meerdere malen gewezen op het behoud van de bomen op het parkeerterrein en bij de Eiken (helaas gesneuveld).
    Het zou PE te prijzen zijn als er nu een stevig standpunt wordt ingenomen in het voordeel van de bomen. Ik ben daar zeer voor!

    • Rene Arts

      Dank je Gerard, Progressief Ermelo blijft een stevig standpunt innemen, dat was ook als zo toen Laurens Klappe wethouder was, dat is dualisme. Dank voor de aanmoediging.

  2. Gerard Heemskerk

    Tijdenns de regeerperiode van jullie wethouder Klappe heb ik meerdere malen mijn zorgen over de bomen op het parkeerterrein kenbaar gemaakt inclusief de nu gesneuvelde bomen bij de Eiken.
    Maar beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

    • René

      Dag Gerard,
      Dank voor je bijval, alleen is Progressief Ermelo nooit gekeerd, de fractie had altijd hetzelfde standpunt.

  3. Ron Spreekmeester

    svp behoud van de bomen. mensen moeten maar meer op de fiets of wandelend komen. Die Action had daar ook nooit moeten komen. Dat trekt veel te veel verkeer aan.

  4. Inwoner/belastingbetaler

    5 miljoen op de grond leggen om er een parkeerplaats van te maken? De belastingbetaler in Ermelo mag dat betalen. Welk rendement krijgt de inwoner van Ermelo?
    Verder alles goed?
    Wie vraagt hier nou om?

  5. B.J de Vries

    PE..spreek de college partijen Christen Unie en het CDA maar eens exclusief aan op hun eigen grondbeginselen..hun eigen uitgangspunten.

    Namelijk dat zij hebben staan als christelijke politieke partij dat hun opdracht is ..om een Goed Rentmeesterschap uit te oefenen. over de gehele schepping waartoe ook de bomen op de Ermelose markt toe behoren.

  6. Chris Knieriem

    Van harte steun ik het standpunt van PE om de bomen rond de markt van Ermelo te behouden. Mijn ervaring als inwoner van Ermelo is dat er bijna altijd voldoende parkeerruimte is, als ik met de auto kom. Maar het is uiteindelijk wenselijk om, als men kan, zoveel mogelijk wandelend of met de fiets naar het dorp te komen. Met het oog op milieu en klimaat is dat het meest wenselijk. Hopelijk komt het college van B&W terug op het ingenomen standpunt en wordt het milieu en de mooie groene ruimte niet opgeofferd aan de auto.

    Vriendelijke groet,
    Chris Knieriem.

  7. Dhr.Peter Teune

    Te zot voor woorden dat er in de huidige tijd zoveel geld wordt uitgegeven aan millieuvervuilende behoefte aan nog meer auto’s in ons centrum!!…en dat daar nota bene gezonde natuur voor moet worden ingeleverd!!!!!…hier kunnen we nog heel lang over doorbomen…, maar ik zeg ..kappen met dit soort nonsens…alles draait alleen maar om nog meer geld verdienen…schande!!!

  8. Lon de graaf

    Geld verspilling, ook zonde van de bomen. Gaan we nou echt bomen kappen die ons zuurstof geven? En dat moet ook nog 5 miljoen kosten? Waar zijn we mee bezig

  9. Henri vd

    Onzin om bomen te kappen, bomen geeft ons juist zuurstof haal dit idee van tafel slecht plan! Wij als bevolking van ons mooie dorp mogen hiervoor opdraaien? Zeker voor zo’n slecht plan steek die 5 miljoen dan aan de armoedebestrijding of in huizen bouwen voor ons Nederlanders!!

    • René

      Jouw suggesties hebben wij inderdaad liever dan parkeerplaatsen.

  10. Gera van Boxtel

    Ik sta helemaal achter jullie standpunt. Geen bomen kappen om parkeerplaatsen te creëeren. Stimuleer mensen om per fiets of lopend naar het centrum te gaan!

  11. A. Wijgerde

    Ook ik sta ook helemaal achter jullie standpunt, kappen met kappen!!
    Laten we het mooie groene Ermelo zo groen mogelijk houden. En wie zoekt nu niet een parkeerplaatsje in de schaduw van een boom tijdens de hete zomerdagen?

    Bomen zijn van levensbelang, laten we er zuinig op zijn.

  12. Geanne van den Beukel

    Goed dat jullie dit onder de aandacht brengen! Ik ben het helemaal eens met jullie standpunt dat zeker met het oog op de toekomst deze bomen behouden moeten blijven. Ik begrijp niet hoe met name ChristenUnie en CDA dit voor zichzelf kunnen verantwoorden, het lijkt alsof de stem van de economie zwaarder weegt dan die van de schepping en dat is niet te rijmen met de christelijke overtuiging. Wat kunnen wij als burgers nog meer doen om bezwaar te maken?

    • Be de Vries

      Mevrouw ik ben het met uw zienswijze geheel eens.
      Als u vraagt wat wij als inwoners van Ermelo nog meer kunnen doen

      Dan lijkt het mij een goed idee dat ieder die ook zo over dit onderwerp denkt
      Even de moeite neemt om zowel de Christen Unie en het CDA in Ermelo op hun verantwoordelijkheid wijzen dit als hun opdracht tot behoud van natuur /de schepping

  13. Joke Hendriksen

    Deze bomen zijn essentieel voor het klimaat en het milieu. Hoe ouder bomen des te meer zij bijdragen aan het filteren van fijnstof en aanmaak van zuurstof. Dus deze ouderwordende bomen mogen nog in geen geval worden omgezaagd. Stop het “vermoorden” van Ermeloers en het “verzieken” van hun leefomgeving. Behoud de bomen in het centrum voor een gezonde toekomst voor de burgers.

  14. Ruud

    Wie verzint zoiets.
    Bomen kappen voor parkeerplaatsen!
    Dit past totaal niet in deze, de verleden of toekomstige tijd.

    • Joke van den Berg

      Beste Ruud,
      Ik ben het helemaal met je eens! Wat mij betreft mag er geen boom in dit dorp worden gekapt, tenzij die boom ziek is of echt gevaarlijk voor de directe omgeving.
      Bomen zijn absoluut noodzakelijk voor de zuurstof aanmaak en het filteren van de lucht. Bovendien zijn ze in deze tijd van opwarming nodig om de temperatuur op peil te houden. Juist oudere bomen groeien sneller en zijn buitengewoon nuttig tegen klimaatverandering. Dus kappen van deze prachtige bomen op en rond de markt is min of meer “moorddadig”, een misdaad tegen de burgers en bezoekers van ons mooie groene Ermelo.

  15. Joke van den Berg

    Graag 3 keer dit Joke commentaar ( 2x van den Berg en 1x Hendriksen) verwijderen, ik wist niet dat deze geplaatst waren.
    Op de site werd aangegeven dat ze niet waren geplaatst. Sorry! ?