Dit is de laatste Kadernota van deze raadsperiode. Een periode waarin Progressief Ermelo het werken vanuit een samenhangende visie enorm heeft gemist. Een periode van het aankondigen van botte bezuinigingen die achteraf niet nodig blijken. Een periode waarin de woningbouwplannen opdrogen. Een periode waarbij we discussies voor ons uit schuiven.
Wonen
Het had het jaar van de woningzoekende moeten zijn. Maar met het eerste raadsbesluit – het wegstemmen van een grote bouwlocatie – liep dit totaal anders. Een besluit zonder zicht te hebben op de gevolgen, daarmee exemplarisch voor meerder genomen besluiten. De visie achter het wegstemmen is ons volledig ontgaan als je woningbouw op 1 hebt staan.
We hadden hier liever gestaan om te praten over succesvolle participatie met omwonenden, ontwikkelaars en woningzoekenden. Over hoe we nú woningen konden bouwen. Natuurlijk waren er uitdagingen geweest. Maar met een gedeelde ambitie hadden we meters kunnen maken.
Want woningen maken het verschil. Voor jongeren die nog noodgedwongen thuis wonen. Voor gezinnen die nu geen perspectief zien. Woningbouw draagt bij aan een gezonde bevolkingsopbouw, aan levendige verenigingen, vitale voorzieningen en een stabiele zorgvraag.
Bezuinigingen
In plaats daarvan verzandden we in discussies over bezuinigingen – vaak ondoordacht en niet haalbaar. Op toerisme, sport en het Pakhuis werd fors ingegrepen, zonder duidelijke onderbouwing, zonder visie, zonder zicht op consequenties. Dat veroorzaakte veel onrust. En nu blijkt: veel van deze bezuinigingen zijn niet nodig. Vorig jaar werd al de bijdrage uit toerisme gehalveerd. Dit jaar is wat ons betreft het Pakhuis aan de beurt. En in de oordeelsvormende tafel werd al aangekondigd dat mogelijk de bezuiniging op sport en cultuur ook niet nodig is.
Dan die meevaller van het rijk. Terwijl eerst nog een niet-sluitend kader voorlag, kwam er ineens ruimte door de uitkomsten van de meicirculaire. Maar ook dankzij de inzet van onze ambtelijke organisatie, die met denkkracht en inzet een nieuw palet aan mogelijkheden presenteerde. Hulde voor de ambtelijke organisatie.
Coalitieakkoord en resultaten
Voorzitter, we kijken ook terug: wat is er terechtgekomen van het coalitieakkoord? Dit om vervolgens nog enkele oproepen te doen aan het college.
De hybride vorm – met betrokkenheid van raad én samenleving – is helaas niet van de grond gekomen. Jammer, want het had bijgedragen aan betere samenwerking, meer draagvlak, en meer vertrouwen.
Ook de voortgang rond het bedrijventerrein en Kerkdennen is mager. Er zou een plan liggen in 2024, met financiële onderbouwing. Zelfs de motie om de verhuisbereidheid te onderzoeken, is niet opgepakt. En voor alle duidelijkheid: dat staat los van het Regionaal Programma Werklocaties – dit is een eigen raadsbesluit.
En ja, we lopen op schema qua woningbouwaantallen – maar dat komt vooral door plannen uit vorige periodes én het omvormen van recreatiewoningen. Als we geen nieuwe locaties ontwikkelen, droogt het straks op.
Ondertussen schuiven thema’s als verkeersveiligheid, schone luchtakkoord, natuurherstel en het skatepark steeds weer door.
Oproepen aan het college
Dit brengt ons tot slot bij enkele oproepen, vanuit onze waarden: sociaal, groen en toekomstgericht.
Sociaal
Recent ontvingen we het armoedeonderzoek. De cijfers spreken boekdelen. Maar belangrijker nog zijn de verhalen in de praktijk. Die zeggen: zie mij, hoor mij, sta naast mij. Ga uit van wat iemand nodig heeft, niet waar iemand formeel “recht” op heeft.
We roepen daarom het college op: kijk niet alleen naar het gebruik van regelingen, maar investeer in het gesprek. Vraag: wat heb je nodig? In het informatiememo ligt de nadruk op regels en herijking. Kan het college toezeggen dat we bewegen naar de menselijke maat?
Groen
In 2011 werd Ermelo uitgeroepen tot groenste gemeente van Nederland. Daar mogen we nog steeds trots op zijn. Maar dat vraagt wel om blijvend bewustzijn. Zeker nu natuurherstel voorwaardelijk is geworden voor andere ontwikkelingen, zoals woningbouw.
We waren verbaasd dat stikstof niet is meegewogen in de voorstellen. Terwijl we weten: het speelt, en we hebben voldoende informatie om hierop te anticiperen. Investeer in natuurherstel. Werk aan projecten buiten stikstofgevoelige zones. En neem stikstof mee als risico in de verdere uitwerking van deze kadernota.
Toekomstgericht
We horen veelvuldig: dat gesprek komt straks bij de omgevingsvisie. Maar intussen gaan ontwikkelingen gewoon door. En dat schuurt. Denk aan Defensie, stikstof, recreatie, verkeer, woningbouw. Er is sprake van grote tegenstrijdige belangen, met impact op leefomgeving én welzijn.
We hebben vragen gesteld over het proces van de omgevingsvisie en hopen daar vandaag antwoorden op te krijgen. Ons pleidooi: laten we het strategische gesprek voeren over de grootste ruimtelijke dilemma’s in Ermelo.
En daarmee zijn we rond, we begonnen met de constatering dat het werken vanuit een samenhangende visie belangrijk is . Wacht niet tot alles duidelijk is – begin dat gesprek nú. Juist dan wordt helder wat er nog onduidelijk is. En zijn we samen toekomstgericht bezig.