Voor een groen en sociaal Ermelo

info@progressiefermelo.nl

Bezoek aan ‘Wonen bij Jaap’ geeft inspiratie voor jongerenhuisvesting in Ermelo

Afgelopen woensdag heb ik een zeer inspirerende middag gehad, over het project Wonen bij Jaap in Nijkerk. De wil om samen het grootste maatschappelijke vraagstuk van dit moment aan te willen pakken, namelijk het realiseren van betaalbare woningen specifiek voor jongeren en starters, leidde in Nijkerk tot een innovatieve samenwerking tussen de gemeente en Woningstichting Nijkerk. 

Het resultaat? Een snelle realisatie van 252 betaalbare en duurzame woningen voor jongeren in de gemeente Nijkerk! Zoals de aanwezige bewoner aangaf: een eigen comfortabele woonplek in een fijne buurt. 

In beeld brengen van mogelijkheden
Net als in Ermelo, heeft ook Nijkerk een groot aantal woningzoekenden, circa 1.000 actief woningzoekenden. Jongeren, spoedzoekers en reguliere statushouders hebben het extra moeilijk. Vanuit de wil om dit op te lossen, zijn de handen in een geslagen.

Er volgden werkbezoeken aan soortgelijke initiatieven, waarbij er een beeld ontstond over de goede kwaliteit van modulair gebouwde woningen. Maar ook over de samenstelling van de doelgroepen. En de noodzaak van de aanwezigheid van een multifunctioneel gebouw, voor de ontmoeting en sociale cohesie, waar ook een beheerder aanwezig is. Net als de inrichting van de gezamenlijke buitenruimte, veel groen en ruimte tot ontmoeten.

Keuzes maken en lef tonen
Dit leidde tot het voorstel om de nog beschikbare gronden op het bedrijventerrein met de bestemming ‘gemengd’ voor kantoren, educatieve en religieuze voorzieningen, sportvoorzieningen en dienstverlening in te zetten voor dit doel. 

Snelheid werd mogelijk door te kiezen voor een tijdelijke omgevingsvergunning van 15 jaar, waarbij de gemeente garant staat voor het vinden van een andere locatie als de woningen hier weg zouden moeten na 15 jaar. De gemeente heeft de gronden bouw- en woonrijp gemaakt, waarbij de kapitaallasten worden gedekt uit de huurbijdrage die de woningstichting betaalt aan de gemeente. 

De woningstichting investeert in de modulaire woningen, maar ook in de beheerder.

Belangrijkste succesfactor? De wil om het samen mogelijk te maken
Vanuit zowel de gemeente als de Woningstichting Nijkerk is aangegeven dat de wil om dit als partners mogelijk te maken de belangrijkste succesfactor is. Naast het vertrouwen in elkaar en het samenwerken vanuit je eigen verantwoordelijkheid. 

Een helder doel voor ogen en lef tonen met elkaar leidt tot een toekomstbestendige wijk met sociale gemeenschap, voor woningzoekenden die het moeilijk hebben op de huidige woningmarkt. Wat mij betreft een inspirerend voorbeeld voor Ermelo!

Meer nieuwsberichten

PODCAST | Doorpraten over de raad: hoe kunnen we de natuur herstellen en toch bouwen op Calluna?

Naar aanleiding van de gemeenteraadsvergadering in Ermelo praten Philippe Abbing, René Arts en Evelien Kars door over de stikstofmaatregelen die de provincie Gelderland...

Progressief Ermelo herkent zorgen inwoners Horst en Telgt over industrieterrein A28

Inwoners van Horst en Telgt zijn flink teleurgesteld in de gemeente Ermelo nu veel ingrijpende plannen, zoals het mega industrieterrein bij de A28, zijn...

Waardevolle inbreng tijdens goedbezochte verdiepende discussieavond over verkiezingsprogramma

De 'verdiepende discussieavond' over het eerste concept verkiezingsprogramma heeft waardevolle inbreng opgeleverd vanuit de leden van Progressief Ermelo. Tijdens de goedbezochte avond werd op...

Progressief Ermelo in gesprek met Groevenbeek over onveilige fietsroute

Progressief Ermelo bracht deze week een werkbezoek aan Christelijk College Groevenbeek (CCG). Een afvaardiging van fractie en bestuur sprak met bestuursvoorzitter Ronald Brouwer. Het...