De meningen onder Ermeloërs over winkelen op zondag lopen sterk uiteen. Dat blijkt uit een uitgebreid onderzoek van Progressief Ermelo, waarin ruim 750 unieke inzendingen zijn meegenomen. Een deel van de inwoners wil winkels op zondag geheel gesloten houden, terwijl anderen juist vinden dat winkeliers zelf moeten kunnen bepalen of zij hun deuren openen. In een rondgang onder winkeliers blijkt dat de animo voor zondagopening beperkt is; de Action zou wel graag ook op zondag haar deuren openen. Supermarkten zijn blij met de huidige mogelijkheid om op zondagmiddag te openen. Progressief Ermelo pleit – mede op basis van de uitkomsten – voor het behoud van zondagsrust in de ochtend en avond, maar wil winkeliers wel de vrijheid geven om op zondagmiddag desgewenst open te gaan.
De online enquête over zondag openstelling werd meer dan 1.000 keer ingevuld. Daarbij is wel geconstateerd dat sommige deelnemers de vragenlijst meerdere keren hebben ingevuld. Om een zuiver beeld te krijgen, zijn dubbele inzendingen gefilterd. Alleen de eerste inzending per IP-adres is meegenomen, waardoor er uiteindelijk ruim 750 unieke reacties overbleven. Ook is gebleken dat er via sociale media is opgeroepen om voor het behoud van zondagsrust te stemmen. Het is aannemelijk dat deze oproepen invloed hebben gehad op het totaalbeeld.
Luisteren naar motivatie en onderbouwing
Progressief Ermelo is ook het dorpscentrum in gegaan om met inwoners in gesprek te gaan. Dit gebeurde om de uitkomsten van de enquête te toetsen én om de motieven achter de meningen beter te begrijpen. In deze gesprekken werden veel verschillende argumenten genoemd: het belang van zondagsrust, het gemak van boodschappen doen in andere dorpen op zondag, het mislopen van omzet door Ermelose supermarkten, de wens voor meer flexibiliteit vanwege werk of zorg, en ouderen die aangaven het fijn te vinden om op zondagmiddag even onder de mensen te komen.
Het onderzoek biedt daarmee waardevolle inzichten. Een groep respondenten geeft aan liever geen winkels open te zien op zondag. Tegelijk laat een eveneens substantiële groep weten dat winkeliers de vrijheid moeten krijgen om zelf te bepalen of ze wel of niet op zondag open willen zijn. Daarnaast is er een groep inwoners die de huidige situatie – waarbij alleen supermarkten op zondagmiddag open zijn – prima vindt.
Beperkte animo onder winkeliers
Naast de online enquête is Progressief Ermelo ook opnieuw de winkeliers in het dorp langsgegaan. Daaruit blijkt dat supermarktondernemers blij zijn met zondagmiddagopening, maar verder slechts een beperkt aantal winkels interesse heeft om op zondag open te gaan. De Action geeft aan graag open te willen zijn op zondag, en enkele speciaalzaken – zoals slijterijen en delicatessewinkels – willen graag de mogelijkheid hebben, al zouden zij er niet direct wekelijks gebruik van maken.

Uitkomst bespreken in gemeenteraad
Progressief Ermelo wil de uitkomsten van het onderzoek in het najaar bespreken in de gemeenteraad. Dan kan worden besproken of het nodig of wenselijk is om de huidige regels rond de zondag openstelling aan te passen.
Standpunt Progressief Ermelo
Het standpunt van Progressief Ermelo is helder: de zondagsrust in de ochtend moet behouden blijven. Maar winkeliers die op zondagmiddag – tussen 12.00 en 18.00 uur – wél open willen, moeten daar de vrijheid voor krijgen. Zo kunnen zij zelf afwegen wat bij hun klanten, personeel en visie past.
Verantwoording
Progressief Ermelo nam zo’n twee jaar geleden, eveneens na een enquête in het dorp, het initiatief dat leidde tot de mogelijkheid voor supermarkten om op zondagmiddag open te zijn. De lokale partij drong de afgelopen maanden bij het gemeentebestuur aan op een evaluatie vanuit de gemeente onder winkeliers en inwoners, maar kreeg daarop een afhoudende reactie van het College van B&W. Uiteindelijk stelde het gemeentebestuur dat een dergelijk onderzoek 30 duizend euro zou kosten en een half jaar zou duren. Daarop besloot Progressief Ermelo, dat hecht aan zorgvuldige en spaarzame besteding van belastinggeld, opnieuw zelf maar het dorp in te trekken om te horen hoe dorpsgenoten en ondernemers kijken naar het onderwerp.