Ook als je een andere visie hebt, is het zinvol om met elkaar in gesprek te gaan. Sterker nog, juist wanneer meningen verschillen, is het goed om naar de ander te luisteren. Het neemt onjuiste interpretaties of vooroordelen weg en helpt om elkaar beter te begrijpen. Vanuit die gedachte sprak Progressief Ermelo afgelopen week met een afvaardiging van de Bedrijvenkring Ermelo, initiatiefnemers van het beoogde industrieterrein langs de A28.
We ontvingen een reactie van de Bedrijvenkring Ermelo (BKE) op het concept Regionale Programma Werklocaties (RPW) 2025 t/m 2028 regio Ermelo Harderwijk Putten Zeewolde waarin het 80 hectare bedrijventerrein in Ermelo is opgenomen. Met daarbij de melding dat het bestuur bereid is in gesprek te gaan. Die uitnodiging hebben we uiteraard met twee handen aangepakt.
Dus vanochtend aan de koffie voor een goed gesprek. Progressief Ermelo heeft namelijk nogal wat zorgen. Over de wijze waarop het loopt. Over de omvang van het terrein. Over de mogelijkheden tot te (bij)sturen. Over de gevolgen voor andere ontwikkelingen, zoals woningbouw, natuurbehoud en recreatie. In tijden waarin ruimte schaars is, wil je de juiste keuzes maken. In het totale perspectief.
Visie BKE op de 80 hectare
Maar vanochtend stond de visie van de BKE centraal, hun perspectief. Hun aanvankelijke plannen hadden vooral betrekking op de behoefte van de Ermelose bedrijven, op bepaalde locaties zitten bedrijven klem, kan er niet meer gegroeid worden. Genoemd wordt Van den Brink Transport, Pieper Bouwmaterialen en Tomassen Duck-To B.v. Maar er is ook een wens tot omvorming (van Kerkdennen).
De BKE vindt de regionale insteek begrijpelijk, maar pleit daarbij wel voor wisselgeld. Bijvoorbeeld als Ermelo de ruimtebehoefte van Harderwijk voor bedrijfsruimte opvangt, dan vangt Harderwijk de ruimtebehoefte voor woningbouw van Ermelo op. Maar ook: eerst de lokale bedrijven. Dan regionaal. En als er wat over is, mogelijk van elders.
Ook zien zij een gefaseerde ontwikkeling voor ogen, waarbij de 80 hectare niet ineens op de markt wordt gezet.
Punten die nog niet benoemd zijn maar wel aandacht vragen
In het RPW is vooral een cijfermatige weergave van zaken neergezet, vanuit het perspectief bedrijven. Maar er spelen natuurlijk meer zaken mee, waar we het ook over hebben gehad. Wat voor een impact heeft dit nou op de arbeidsmarkt, hoeveel werkgelegenheid geeft dit? Welke economische visie zit hier achter? Maar ook over de impact op de omgeving van inwoners, natuur en recreanten. De energietransitie en het gelopen proces. Verkeersveiligheid.
Al met al voldoende aanleiding om dit gesprek breder te willen voeren. Waarbij we vast van mening verschillen. Progressief Ermelo wil alle consequenties, wensen en belangen helder in beeld krijgen. Gelukkig komt de BKE inspreken als we het RPW beeldvormend behandelen in de gemeenteraad op 16 april en kunnen we nogmaals in gesprek. Hopelijk volgen ook andere organisaties.