Progressief Ermelo: Voorstel monumentale bomenlijst

geplaatst in: 1999 | 0

Progressief Ermelo wil dat de beeldbepalende en historische bomen van Ermelo behouden blijven. Daarom heeft de partij een lijst gemaakt met belangrijke en monumentale bomen in het centrum, die niet gekapt mogen worden. PE vindt dat de gemeente de bomen op de bomenlijst een status zou moeten geven die vergelijkbaar is met die van een monument. Dat wil zeggen: geen ‘sloop’ (kap), tenzij de boom door ziekte niet behouden kan blijven. Het voorstel is tijdens de raadsvergadering van 22 april aangeboden aan wethouder van de Beek (Openbare Werken).

PE drong al eerder aan op het maken van een lijst met beeldbepalende en monumentale bomen. Nadat de partij een aantal malen met succes de kap van beeldbepalende bomen in Ermelo wist te voorkomen, vroeg zij de gemeente een inventarisatie te maken van bomen die behouden moeten blijven. Tot op heden is dat niet gebeurd. Hetgeen voor PE aanleiding is om nu zelf met een voorstel te komen. De lijst van PE is te zien als een begin en bevat alleen bomen op zo’n 45 lokaties in het centrum. Varierend van de kastanjes in de Stationsstraat tot de linden in de omgeving van de Oude Kerk en de rode beuk op het Stationsplein. Voor het bepalen welke boom wel of niet op de lijst komt, stelt Progressief Ermelo voor de criteria van de Bomenstichting te volgen.

Links: