Hoezo dassenburcht onbekend

geplaatst in: 2000 | 0

Met stijgende verbazing en ongeloof heeft het bestuur van Progressief Ermelo een artikel in het Veluws dagblad (18-11-00) gelezen. Daarin staat dat gedeputeerde Peters van de Provincie niet op de hoogte was van het bestaan van een dassenburcht bij Horst-Noord. Nu is het ons bekend dat niet hij maar zijn voorganger Doesburg de kwade genius was achter het doordrukken van het bedrijventerrein. Maar dat Peters als nu verantwoordelijke gedeputeerde niet op de hoogte zou zijn is op zijn minst onwaarschijnlijk. Zowel in de kranten als in officiële correspondentie is de dassenburcht herhaaldelijk genoemd. Om het geheugen van de lezers en de gedeputeerde even op te frissen doen wij graag een greep uit de talloze stukken hierover. De belangenvereniging Horst en Telgt schreef erover, ondermeer aan minister Pronk. Plaatselijk kaartte Progressief Ermelo de zaak herhaaldelijk aan, waarover gepubliceerd werd in plaatselijke en regionale kranten.

Het Veluws Dagblad publiceerde in maart 1998 een interview met Das en Boom over de kwestie. De tweede kamer van fractie van Groen Links stelde in maart 1999 schriftelijke vragen aan twee ministers, daarin werd het bestaan van de dassenburcht vermeld. En last but not least: op 17 september 1998 heeft de Gelderse statenfractie van Groen Links schriftelijke vragen aan het Gelderse college van GS gesteld. Ook hierin staat dat er in het gebied een dassenburcht is.

En zo zouden we nog wel even door kunnen gaan. Iedereen wist het of had het kunnen weten. Maar de gedeputeerde weet van niets. Wat is er aan de hand? Of hij kent zijn dossier niet. Of hij neemt vragen uit zijn eigen provinciale staten niet serieus. Of hij heeft een selectief geheugen. Of hij is bang voor een claim van de gemeente Ermelo… In het laatste geval mag hij wel uitkijken, want de goede Sint is weer in het land en die houdt niet van mensen die jokken. Het bestuur van Progressief Ermelo trouwens ook niet.