Bezuinigingen: niet op bijzondere bijstand, helaas wel WVG

geplaatst in: 2004 | 0

Ondanks mooie woorden van het college en coalitiepartijen kreeg een amendement van PE om niet te bezuinigen op de vergoeding voor vervoerskosten via de Wet Voorzieningen Gehandicapten geen meerderheid van de raad achter zich. Mede dankzij een motie van Progressief Ermelo is de voorgestelde bezuiniging op de aanvullende ziektekostenverzekering via de Bijzondere Bijstand wel van de baan.
In de raadsvergadering van 28 oktober stond de begroting voor de komende jaren op de agenda. Het was duidelijk dat de gemeente moest bezuinigen, dat er keuzes gemaakt moesten worden. De leidraad voor PE was steeds om de sociaal zwakkeren te ontzien.

Bij de Bijzonder Bijstand kreeg PE een meerderheid van de raad achter zich en trok het college een voorgestelde bezuiniging in. Cliënten houden nu de mogelijkheid om een deel van de kosten voor een aanvullende ziektekostenverzekering vergoed te krijgen.

Maar bij de bezuiniging op de vergoeding voor vervoerskosten via de WVG bleef het bij loze beloftes: “We zitten ermee in de maag” en “we denken aan de doelgroep”, zo klonk het bij het college en de coalitiepartijen. Maar volgens raadslid Aline Verhoef-Franken “helpt alleen aan ze denken echt niet”. Veel partijen beloofden weer naar de WVG te kijken als het economisch weer wat beter gaat. Echter, de slechte economische situatie waarin we nu zitten is het moment om te staan voor hen die het financieel moeilijk hebben. Ook de gemeente heeft financiële problemen, maar juist dan moet je keuzes durven maken.