verkoop aandelen Nuon

geplaatst in: 2009 | 0

In de raadsvergadering van 27 mei 2009 werd de gemeenteraad gevraagd te reageren op het concept-besluit van het college om onze Nuon-aandelen te verkopen. PE vindt dat we de aandelen niet moeten verkopen. Helaas stond de meerderheid van de raad wel achter het standpunt van het college en zal de verkoop van de Ermelose aandelen.

Progressief Ermelo heeft het gevoel in de houdgreep te zitten, om twee redenen:
1. We hebben als (kleine) gemeente maar weinig in te brengen. Europese en nationale regels bepalen het speelveld.
2. We zijn een kleine aandeelhouder. Als alle aandeelhouders zich sterk zouden maken zouden we een vuist kunnen maken. Nu kunnen we slechts een signaal afgeven.

Als Progressief Ermelo willen we toch dat signaal afgeven. We willen het signaal afgeven dat wij niet achter de verkoop van de aandelen staan.
Redenen daarvoor zijn:
– Deze belangrijke nutsvoorziening zou in publieke handen moeten blijven, daarmee is het publieke belang beter geborgd. Denk ook aan tariefstelling en beleid voor afsluiten bij niet betalen.
– Door zelf de aandelen in handen te houden kunnen we meer invloed uitoefenen op het aansturen op duurzame energie.
– Het argument om te verkopen – dat Nuon een te kleine speler wordt en dat daarom uit strategisch belang een overname nodig is – staat op z’n minst te discussie. Ander strategieën zijn mogelijk. En energiebedrijven als Eneco en Delta maken ook andere keuzes.
– Het gescherm met mogelijke risico’s als we niet verkopen (onder andere door de Nuon zelf), zoals een waardedaling van de achterblijvende aandelen, vinden we – op z’n minst – niet netjes. Het voelt haast als zwichten voor chantage.
– De garanties voor het waarborgen van het publieke belang zijn zacht, zo niet boterzacht. Een stichting moet dat waarborgen. De bevoegdheden en de termijn voor die stichting (max. acht jaar) voldoen niet.