College en Margrietschool moeten met ander dak komen

geplaatst in: Algemeen | 0

Ermelo’s Weekblad, door Grietje-Akke de Haas, 2 februari 2011 – De nieuwbouw van de Margrietschool laat nog langer op zich wachten. Een krappe meerderheid van de raad weigert namelijk de portemonnee te trekken voor de kostbare investering van een sedumdak met zonnepanelen. Extra krediet van ruim tweeeneenhalve ton euro beschikbaar stellen aan zaken die niet waren voorzien, was nog tot daar aan toe. Hoewel het om een forse budgetoverschrijding gaat stemde de raad schoorvoetend in. Maar honderdduizend euro van het ruim 160.000, 00 euro kostende sedumdak voor haar rekening nemen ging de fracties van het CDA, SGP, Dorpspartij Ermelo en de VVD te ver. Vooral aan de vooravond van miljoenenbezuinigingen. Het CDA toonde zich onstemd. Esther Heutink: “Het betekent een vertienvoudiging van het begrote bedrag van 10.000,00 euro voor duurzame aspecten.”, rekende ze voor. “We willen wel met het extra krediet instemmen, dat doen we het voor de leerlingen van de Margrietschool. Maar we stemmen niet in met het sedumdak.” Zelfs het pleidooi van het college dat het sedumdak heel goed past in het klimaat en energiebeleid van de gemeente en een voorbeeldfunctie heeft, hielp daar niets aan. Daarnaast vroeg de raad zich af of de kostbare investering wel op een redelijk termijn zou kunnen worden terugverdiend. “Ook lijkt het wel een sinterklaas-situatie”, stelde VVD-fractievoorzitter Hans de Haan. “Wat er wordt bespaard gaat namelijk naar de school.” Het college slaagde er niet in de twijfelaars te overtuigen van het tegendeel. Instemmen met de forse investering maakt daarnaast de baan vrij voor andere scholen die op de nominatie staan voor nieuwbouw, zo werd er gevreesd. “Hoe komen we die tegemoet”, merkte Alex Kleijnen van Progressief Ermelo op. “Naar elk goed duurzaam verhaal waar een school mee komt”, beloofde wethouder Tom Nederveen, “wordt gekeken. Wat niet betekent dat alle voorstellen worden ingewilligd. U als raad bepaalt welke gelden er voor vrij worden gemaakt.” Zijn belofte werd echter niet concreet genoeg geacht. Voorstanders van het sedumdak, Progressief Ermelo, Gemeentebelang en de ChistenUnie (CU), reageerden uiterst teleurgesteld. “Aan duurzaam bouwen hangt een prijskaartje”, meende Folkje Spoelstra (CU). “Wij willen juist inzetten op een goede huisvesting voor onze kinderen. Ook gaat het om een voorbeeldfunctie voor duurzaam en klimaatneutraal bouwen.”